UITBREIDING VARKENSFABRIEK TEGENGEHOUDEN
Raad van State haalt ongekend fel uit tegen de gemeente Horst en megavarkensbedrijf.

Amsterdam, 10 mei 2001; De Raad van State heeft de uitbreiding voor 1 van de grootste varkensbedrijven in Nederland, aan de Veld-Oostenrijk 50 te Horst (Limburg) op verzoek van Wakker Dier geschorst. De gemeente Horst, die de vergunning had afgegeven, kreeg ongekend felle kritiek van de rechter Drs. E.L. Berg van de Raad van State. De rechter gaf aan zeer verbaasd te zijn dat de gemeente een dergelijke vergunning had kunnen afgeven nu deze zo overduidelijk in strijd met Europese regelgeving was. Wakker Dier is verbijsterd dat gemeenten zelfs middenin de BSE- en MKZ-crises nog dagelijks uitbreidingsvergunningen afgeven aan bio-industriebedrijven die in strijd zijn met de wet. Dit is regelrecht in strijd met de roep om een betere handhaving van de Wet en in strijd met de roep om een beter dierenwelzijn.

Het bedrijf aan de Veld-Oostenrijk is met ruim 15.000 varkens! al een van de grootste varkenshouderijen in Nederland en wilde 3 nieuwe stallen bouwen voor 4823 extra vleesvarkens. Dit is echter in strijd met de Wet; de vergunning leidt tot ernstige schade aan het nabijgelegen natuurgebied, overschrijding van de stanknormen en is in strijd met Europese regelgeving. Dat de uitbreidingsvergunning desondanks was afgegeven door de gemeente Horst is helaas geen uitzondering. Bijna wekelijks tekent Wakker Dier samen met Vereniging Milieu-offensief bezwaar en beroep aan tegen uitbreidingsvergunningen van bio-industrie-bedrijven die de wet overtreden. Sinds 1992 zijn al meer dan 1000 beroepsprocedures bij de Raad van State aangespannen. In meer dan 80% worden Wakker Dier of Milieu-offensief in het gelijk gesteld. Landelijk beleid om de groei van de bio-industrie aan banden te leggen, worden door ten onrechte afgegeven uitbreidingsvergunningen door gemeenten gefrustreerd.

De beroepsprocedure tegen het mega-varkensbedrijf in Horst was uitzonderlijk omdat staatsraad dhr. E.L. Bergh van de Raad van State ongekend fel tegen de gemeente en de advocaat van de varkenshouder uithaalde. Nog voordat de verdediging haar betoog kon beginnen, gaf staatsraad Berg aan dat dit geen enkele zin had. De vergunning was zo duidelijk in strijd met de wet dat het pleidooi van de gemeente en advocaat van de varkenshouder slechts verspilde moeite kon zijn! Het lange pleidooi van de gemeente en een 5 pagina tellend betoog van de advocaat van de boer werden vrijwel ongebruikt naar de prullenbak verwezen.

- einde persbericht -

Voor meer kunt u bellen met de woordvoerder van Wakker Dier

Mattheus Bleijenberg, 020-4638924 of 06200-60615
www.wakkerdier.nl