Persbericht

Vrouwen met veel mannelijke collega's verdienen meer

Vrouwen in loondienst die veel mannelijke collega's hebben, zijn beter af dan vrouwen die werken in typische vrouwenberoepen. Ze verdienen niet alleen meer, ook de secundaire arbeidsvoorwaarden zijn beter. Dat is een van de voornaamste conclusies uit het vrouwenloonwijzer-onderzoek. Op www.VrouwenLoonwijzer.nl kunnen vrouwen vanaf vandaag zien of ze meer of minder verdienen dan hun beroepsgenoten en waarom.

Via www.VrouwenLoonwijzer.nl kunnen vrouwelijke werknemers ook zien wat in andere beroepen wordt betaald en welke rol leeftijd, opleiding en promotie daarbij spelen. De intelligente website blijft automatisch up-to-date omdat bezoeksters hun eigen salarisgegevens kunnen toevoegen.

Vrouwen die qua salaris beter scoren dan hun collega's in traditionele vrouwenberoepen zijn jurist, econoom, ICT'er, beleidsmedewerker, marketing medewerker, ac-count managers, personeelsfunctionaris of ze werken bijvoorbeeld in de public relations. Ze hebben een dertiende maand, eindejaarsuitkering of delen in de winst. Deze groep heeft de-finitief afscheid genomen van het kostwinnerstijdperk. Vaak hebben ze al promotie gemaakt en zitten ze in leidinggevende functies; factoren die naast 'opleiding' en 'meerderheid van de collega's is man' méér dan andere variabelen bijdragen aan een hoog uurloon.

Tijdelijk stoppen met werken blijkt funest te zijn voor de loopbaan, zo blijkt uit het vrouwenloonwijzer-onderzoek. De groeiende groep herintreedsters van 45-plus verdient minder dan de doorwerkers. Vrouwen lijken voor de keus te staan om of loopbaanbewust de arbeidsmarkt op te gaan, dan wel bewust van een loopbaan af te zien. Met die keuzes hangen bepaalde beroepen samen.

Het vrouwenloonwijzer-onderzoek is het grootste loon-onderzoek onder vrouwen ooit en is een coproductie van FNV, VNU/VrouwOnline.nl en de Universiteit van Amsterdam. 14.000 vrouwen vulden hun salarisgegevens in; de meesten via intenet.
Het onderzoek werd geleid door dr. Kea Tijdens, research coördinator bij het Amsterdam Institute for Advanced Labour Studies/AIAS van de Universiteit van Amsterdam. Staatssecretaris Annelies Verstand (emancipatie), verricht op 17 mei tijdens een symposium de officiële opening van de eerste www.vrouwenloonwijzer.nl.

Meer informatie:

- FNV Voorlichting, Bianca Teeling: telefoon 020 - 581 65 51, 0620448676 of bianca.teeling@fnv.nl

- VrouwOnline: Matthias Boswinkel, Uitgever, tel 020:8404700,
Het complete onderzoek is te vinden op www.vrouwenloonwijzer.nl onder de hoofdmenuknop 'Alles over loonwijzer'.

FNV Voorlichting
Bianca Teeling
T: 020 581 65 51
M: 0620448676
E: bianca.teeling@fnv.nl

Werkdagen: dinsdag, woensdag en donderdag