Gemeente Groningen


College gaat ziekteverzuim basisonderwijs aanpakken 08-05-2001

Het college van B&W wil het ziekteverzuim in het primair openbaar onderwijs in Groningen terugdringen. In de komende drie jaar moet het verzuimcijfer met 2% afnemen. Hiervoor heeft het college een plan van aanpak vastgesteld.

Het ziekteverzuimcijfer in het primair onderwijs in de stad bedraagt nu 11,9%. Dit is hoger dan het landelijk gemiddelde (dat is zo'n 8%) maar niet zo hoog als de gemiddelde cijfers in de grote steden. Het college wil dit percentage tussen 2001 en 2004 met 2% terugdringen tot 9,9%. In het vandaag vastgestelde plan van aanpak staat dat het college dit wil bereiken door het volgen van een zogenoemd driesporenbeleid. Er zal gewerkt worden aan het verbeteren van de preventie, er moet een meer individuele aanpak komen en langdurig zieken krijgen een intensievere begeleiding.

Onderdelen van het plan van aanpak zijn onder andere (meer) begeleiding van beginnende leerkrachten en het bevorderen van loopbaanoriëntatie en mobiliteit. Een belangrijke factor bij het voorkomen van stress is de 'regelruimte'. Meer invloed op taken en werkzaamheden verlagen de werkdruk.

De verzuimprocedure moet helder zijn, zodat een leerkracht weet wat te doen als hij/zij ziek wordt en wat hij/zij kan verwachten van de school en ARBO dienst. Tot slot wil het college meer contact tussen schoolleiding en langdurig zieke werknemers en meer creativiteit bij reïntegratie (het verrichten van andere werkzaamheden, al dan niet tijdelijk).

Daarnaast wordt een bonus/malus systeem ingevoerd, zonder financiële consequenties voor de scholen. Op deze manier hoopt het college dat schooldirecties zich meer bewust worden van de (financiële) gevolgen van ziekte. De schooldirectie is ook eerstverantwoordelijk voor het verzuimbeleid.

Het plan van aanpak ziekteverzuim primair onderwijs wordt voor advies voorgelegd aan medezeggenschapsraden, de vakbonden (in het decentraal georganiseerd overleg) en de raadscommissie Jeugdbeleid, Onderwijs en Sport (JOS).