Gemeente Groningen


Internationaal Jongerencultuurfestival van 22 tot 30 juni 2001 08-05-2001

B & W van Groningen stellen f 31.000,- beschikbaar voor een internationaal cultuurfestival voor jongeren uit het Deense Odense en Groningen. Dit cultuurfestival is een initiatief van D66. De uitwisseling richt zich op jongeren van 15 tot 18 jaar en hun cultuur. De uitwisseling is een pilot voor een grotere culturele jongerenuitwisseling, The European Cultural Caravan. Deze begint in 2002 en duurt tot 2005.

De deelnemende jongeren zullen een week lang werken aan een gezamenlijke culturele productie. Deze zal éénmalig worden uitgevoerd. De productie is voor een breed publiek toegankelijk. In deze productie worden verschillende disciplines uit de jongerencultuur gecombineerd, zoals d-jays en v-jays, graffiti, street-dance en muziek.

De jongeren kunnen daarbij kiezen voor een rol op het podium, achter de schermen of in de organisatie. Per discipline worden steeds jongeren uit Odense en uit Groningen aan elkaar gekoppeld.

Aan de uitwisseling doen in totaal zestig jongeren mee, de helft hiervan komt uit Groningen. De jongeren uit Odense zullen zoveel mogelijk worden ondergebracht bij gastgezinnen.

De voorbereiding van het Jongerencultuurfestival is in handen van de Gemeente Groningen, het Kunstencentrum Groningen en Ungdomskole Korsløkke in Odense. Ook jongerencentrum Simplon en het jongerenwerk worden hierbij betrokken.

Deze partijen houden zich gezamenlijk bezig met de werving van jongeren en stellen een artistiek team samen dat de opdracht krijgt om de jongerenproductie vorm en inhoud te geven. Het artistiek team betrekt de jongeren actief bij de inhoudelijke voorbereiding op hun productie. Het artistiek team bestaat uit een regisseur en een aantal workshopleiders, aangevuld met jongerenwerkers Gezamenlijk ondersteunen en begeleiden zij de theaterproductie van de jongeren. Hiermee kunnen zij bovendien vast kennis en ervaring op doen voor 'The European Cultural Caravan'. Dit is een uitwisselingsprogramma dat groepen jongeren met gelijke culturele interesses uit verschillende Europese steden met elkaar in contact brengt. The European Cultural Caravan begint in Groningen in 2002 en eindigt in 2005 in Odense.