Ministerie van Volkshuisvesting, Ruimtelijke Ordening en Milieubeheer

http://www.minvrom.nl

MIN VROM: Restauratiearchitect Rijksmuseum Amsterdam bekend

Op voordracht van Rijksbouwmeester Jo Coenen is Van Hoogevest Architecten gekozen als restauratiearchitect voor het Rijksmuseum te Amsterdam. Het bureau uit Amersfoort heeft een groot aantal restauratieprojecten in Nederland gerealiseerd, waaronder het Raadhuis van Hilversum (Dudok), de St. Servaaskerk in Maastricht (samen met Bureau Satijn) en de Domkerk in Utrecht.

De keuze voor Van Hoogevest is gemaakt door de gezamenlijke opdrachtgevers, bestaande uit de Rijksgebouwendienst (Ministerie van VROM), het Rijksmuseum en het Ministerie van OCW. De restauratiearchitect werkt onder verantwoordelijkheid van het Spaanse architectenbureau Cruz & Ortiz uit Sevilla, dat in april 2001 is gekozen als hoofdarchitect. Voor de constructie met twee architecten is gekozen in verband met het karakter van het project, dat naast moderne ingrepen een grote restauratiecomponent bevat.

Het uitgangspunt bij de restauratie van het Rijksmuseum is 'verder met Cuypers'. Het originele architectonische concept van de oorspronkelijke architect dr. P.J.H. Cuypers wordt zo veel mogelijk in ere hersteld. Tegelijkertijd wordt het gebouw aangepast aan de eisen die de eenentwintigste eeuw aan het nieuwe Rijksmuseum stelt. Komend najaar leggen Cruz & Ortiz en Van Hoogevest een definitief ontwerp op tafel. Voor de renovatie is een budget van f 445 miljoen nodig.

De verbouwings- en restauratiewerkzaamheden zullen enkele jaren in beslag nemen en in 2007 uiterlijk afgerond worden. Tijdens deze periode blijven de topstukken uit het museum te zien in de Zuidvleugel, alleen het hoofdgebouw is gesloten voor publiek.

Noot voor de pers:
Voor meer informatie kunt u contact opnemen met Anca Hartjes, persvoorlichter Rijksgebouwendienst, 070 339 1508 of Remko de Kok, persvoorlichter Rijskgebouwendienst, 070 339 5150

10 mei 01 12:11