Ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties

Fl. 90 miljoen voor leefbaarheid en veiligheid in steden

De 30 steden uit het grotestedenbeleid krijgen de komende drie jaar in totaal fl. 90 miljoen om de leefbaarheid en veiligheid in achterstandswijken te verbeteren. Bij de ontwikkeling van nieuwe plannen moeten de wijkbewoners nadrukkelijk worden betrokken. De voorstellen die door de wijkbewoners worden ingediend, moeten aan twee voorwaarden voldoen: de plannen moeten resultaten opleveren die meetbaar zijn en binnen de plannen moet voldoende aandacht zijn voor ICT.

Dit kondigde minister Van Boxtel voor Grote Steden- en Integratiebeleid vanmorgen aan tijdens de internationale conferentie 'Social Organizing capacity in cities; experiences in European cities'. Vanuit de gedachte dat wijkbewoners directer moeten worden betrokken bij de eigen leefomgeving, heeft Van Boxtel bij het kabinet een claim ingediend. Deze is onlangs in het kader van de voorjaarsnota gehonoreerd. Hierdoor kan drie jaar lang fl. 30 miljoen extra geïnvesteerd worden om de achterstandswijken leefbaarder en veiliger te maken.

De minister wil met de extra miljoenen "de wijk weer terug aan de bewoners geven". Tegelijkertijd ziet de bewindsman een belangrijke regierol weggelegd voor de steden. Zij wijzen de desbetreffende achterstandswijken aan en moeten de bewoners van die wijken vervolgens motiveren om met plannen te komen. De minister gaat de komende week met de steden praten om de plannen verder uit te werken. Hoewel de plannen inhoudelijk nog niet nader kunnen worden toegelicht, hecht de minister grote waarde aan het realiseren van heldere, meetbare resultaten. Bij de voorstellen van de wijken moeten duidelijke indicatoren worden aangegeven. Daarnaast vindt Van Boxtel het gebruik van ICT-toepassingen onontbeerlijk. Vorig jaar gaf de minister al aan dat er geen GSB zonder ICT zal zijn. De commissie Cerfontaine schreef eind vorig jaar in haar advies ook al dat ICT meer moet worden ingezet om grotestedenproblematiek aan te pakken.

Noot voor de redactie,