PERSBERICHT

10 mei 2001

LOGICA MAAKT HOOGSPANNINGSNET KLAAR VOOR VRIJE ELEKTRICITEITSMARKT

In opdracht van en in nauwe samenwerking met TenneT heeft Logica een nieuw regelsysteem geïmplementeerd voor een balans tussen vraag en aanbod van vermogen

Om vraag en aanbod van stroom goed op elkaar af te kunnen stemmen, maakt TenneT sinds begin dit jaar gebruik van het nieuwe regelsysteem FrequentieVermogensRegeling (FVR2001) dat door Logica is geïmplementeerd. De vrije elektriciteitsmarkt stelt nieuwe en andere eisen aan TenneT, de beheerder van het Nederlandse hoogspanningsnet. Eén van de verantwoordelijkheden van TenneT is de balans met het buitenland te handhaven en zo te werken aan een betrouwbare elektriciteitsvoorziening in Nederland. Het door elektriciteitsproducenten op commerciële basis aangeboden regelvermogen kan sinds 1 januari door TenneT ingezet worden voor de dagelijkse regeling van de balans.

Logica heeft de bestaande FVR-applicatie, onderdeel van het Energy Management Systeem (EMS) van TenneT, aangepast voor de nieuwe markt. Het nieuwe regelsysteem FVR2001 zorgt ervoor dat het vermogen dat door producenten wordt aangeboden aan TenneT op economische wijze ingezet kan worden voor balanshandhaving, waarbij de in Europees verband gemaakte afspraken met betrekking tot diezelfde balans nagekomen worden. Hierdoor kunnen overschotten of tekorten op de markt worden opgeheven. In geval van een overschot of een tekort selecteert het nieuwe FVR2001-systeem van TenneT de meest geschikte aanbiedingen en draagt het de producent op om de productie aan te passen. De afnamegegevens worden vervolgens uit het FVR2001-systeem automatisch doorgestuurd naar het financiële systeem, dat voor de verrekening tussen marktpartijen en TenneT zorgt. Het FVR2001-systeem meet elke twee seconden de balans en regelt elke vier seconden de productie. De producenten kunnen voor elke vijftien minuten nieuwe aanbiedingen elektronisch insturen.

Stephen Vear, projectmanager Energy & Utilities bij Logica: "Het uitdagende aan dit project is dat we in korte tijd een complexe systeemintegratie uit hebben moeten voeren. En uiteraard waterdicht. We kunnen ons immers geen stroomuitval permitteren. De uitdaging was niet alleen het business concept naar een functionele specificatie vertalen, maar ook voldoende flexibel omgaan met de wijzigingen in richtlijnen en eisen van de markt als gevolg waarvan tot eind december nog modificaties in de vereiste functionaliteit noodzakelijk bleken."

Over TenneT
TenneT is als landelijk netbeheerder verantwoordelijk voor het hoogspanningsnet in Nederland, dat alle regionale elektriciteitsnetten met elkaar en met het Europese net verbindt. TenneT heeft een centrale rol in de (internationale) elektriciteitsmarkt. Op die markt is het essentieel dat iedereen gelijke toegang heeft tot de elektriciteitsnetten. Via die netten zal de fysieke afhandeling van de transacties op de markt moeten plaatsvinden. TenneT levert producten en diensten voor elektriciteitstransporten en import, export en transit. Als Transmission System Operator bewaakt TenneT daarnaast de noodzakelijke balans tussen actuele vraag en aanbod van elektriciteit. Dat is essentieel voor een betrouwbare elektriciteitsvoorziening in Nederland. TenneT werkt nauw samen met de regionale netbeheerders en andere Europese Transmission System Operators.

De resulterende marktprijs voor regelvermogen staat op de internetsite van TenneT: http://www.tennet.org, onder de doorklik
Bedrijfsvoering/Onbalansprijs die dagelijks wordt bijgewerkt op basis van de output van FVR2001.

Over Logica
Logica is een internationale organisatie voor management en IT-advies, systeemintegratie, producten, diensten en ondersteuning. Logica's klanten zijn actief in diverse marktsectoren, zoals financiële instellingen, energie en nutsbedrijven, telecommunicatie, overheid, industrie, transport en distributie. Meer dan 11.000 medewerkers werken verspreid over 28 landen. In Nederland telt Logica momenteel 1.000 medewerkers die verspreid over zes vestigingen werkzaam zijn. Logica is opgericht in 1969 en staat genoteerd aan de beurs van Londen. Logica maakt deel uit van de FTSE100 index, waarin de grootste beursgenoteerde bedrijven van het Verenigd Koninkrijk zijn opgenomen.