JONES LANG LASALLE

Jones Lang LaSalle: vastgoedbeleggingsmarkt sterk in beweging


- Persbericht -

Marktrapport Jones Lang LaSalle toont een actief beleggingsjaar aan:

Nederlandse vastgoedbeleggingsmarkt is sterk in beweging

Amsterdam, 10 mei 2001 - Onroerend goed adviseur Jones Lang LaSalle constateert in een zojuist verschenen rapport dat de Nederlandse vastgoed beleggingsmarkt aan verandering onderhevig is. Weliswaar was 2000 een zeer actief beleggingsjaar met een transactieformule van fl. 10,5 miljard. Maar beleggers waren, meer dan voorgaande jaren, op zoek naar vastgoed beleggingen met een goede risico rendement verhouding.

De gevolgen waren dat tussen steden onderling en tussen locaties binnen steden een polarisatie van aanvangsrendementen werd waargenomen.

Naast deze verandering in de beleggersmarkt werd een aantal ontwikkelingen, die in de afgelopen jaren op kleine schaal zichtbaar was, duidelijker. Zo besloten meer prominente marktpartijen hun ambities op het gebied van schaalvergroting om te zetten in concrete daden. Het samengaan van WBN met VIB Rodamco en Amvest zijn duidelijke voorbeeld van deze trend. Daarnaast staat in het rapport van Jones Lang LaSalle dat zij in 2001 verwacht dat beleggers te maken zullen krijgen met aanvangsrendementen die verder onder opwaartse druk komen te staan, mede gelet op de schoksgewijze toename van het aanbod van beleggingsproducten. Reden hiervoor is de verwachte grootschalige desinvesteringen van een aantal beleggers. Het jaarlijkse marktrapport over de trends in de Nederlandse vastgoedmarkt beschrijft voorts nog de veranderingen in de kantoren-, winkel- en bedrijfsruimtemarkt.

Kantoorgebruikers gaan veelal voor schaalvergroting De vraag naar kantoren steeg naar een recordhoogte. Het transactievolume in dit segment bedroeg ruim fl. 7 miljard wat neerkomt op 70% van het totale transactievolume in 2000. De kantoorgebruikers hebben veelal in het kader van samenvoeging en rationalisatie hun schaal vergroot. Dit is onder andere toe te schrijven aan de economische groei en de daarmee gepaard gaande fysieke groei van bedrijven.

In de jaarlijkse enquête onder de 40 grootste vastgoedbeleggers wordt de tendens van de schaalvergroting door vrijwel alle respondenten op basis van hun beleggingsstrategie bevestigd.

Dalend aandeel van winkelvastgoed
Door de aanhoudende schaarste is er nog geen kentering voor de winkelvastgoedmarkt te constateren. Het beleggingsvolume nam af van fl. 1,7 miljard in 1999 naar fl. 1,25 miljard in 2000. Ook in relatieve zin daalde het aandeel van winkelvastgoed als beleggingscategorie. In 1997 bestond 20% van het transactievolume uit winkelvastgoed terwijl dit in 2000 slechts 12% was. Door de polarisatie dreigt er echter wel een kentering voor kleine steden en secundaire locaties. Op het gebied van huurprijzen hebben de A-locaties en grote steden een sterke doorgroei en zijn de huurprijzen van de secundaire locaties stabiel tot licht dalend.

Vraag naar bedrijfsruimte staat onder druk
De vraag naar bedrijfsruimten bevond zich in het jaar 2000 op een hoog niveau. De ruimtevraag kwam echter wel in toenemende mate onder druk te staan als gevolg van onder andere het steeds nijpender wordende personeelstekort. Daarnaast hadden de matige of slechte resultaten van met name de ICT bedrijven veelal tot gevolg dat er een terugval te constateren was in de vraag naar bedrijfshuisvesting. Naast deze terugval in de vraag stond een beperkt aanbod en weinig nieuwbouw hetgeen aanleiding gaf tot een polarisatie in de huurprijzen. A-locaties en grote steden hadden stabiele huurprijzen en bij secundaire locaties waren de huurprijzen stabiel tot licht dalend.

Jones Lang LaSalle
Jones Lang LaSalle is wereldwijd toonaangevend in diensten en vermogensbeheer op het gebied van onroerend goed. De organisatie is actief in 98 belangrijke markten verspreid over 34 landen in alle vijf werelddelen. Jones Lang LaSalle is genoteerd aan de beurs in New York.