Politiebericht Friesland: Leeuwarrden 10-05-2001 MKZ: Verscherpt rijdend toezicht in 12-km zone

Met ingang van vrijdag 11 mei 00.00 uur schakelt de politie over op verscherpt rijdend toezicht in de 12-km zone. Gelijktijdig worden de vaste controleposten en wegafzettingen met containers rond de zone opgeheven. De politie zal in samenwerking met de Algemene Inspectie Dienst (AID), het Korps Landelijke Politiediensten (KLPD) en de Politie Groningen rijdende controles op het vervoersverbod uitvoeren in de 12-km zone.

Tot deze maatregel is besloten in nauw overleg met het ministerie van Landbouw, Natuur en Visserij. Via rijdende patrouilles zullen eenheden van de politie en de AID de komende weken scherp op o.a. het vervoersverbod van evenhoevigen gaan controleren. Het KLPD zal bovendien vanuit de lucht controles gaan uitvoeren. Deze maatregelen gelden in ieder geval tot de RVV de screening van het vee in de 12-km zone heeft afgerond en er geen besmettingen meer zijn aangetroffen. Naar verwachting zal het RVV rond Hemelvaartsdag daarmee gereed zijn.

Met het instellen van rijdend toezicht is de inzet van militairen niet meer nodig. De controles op de Afsluitdijk zullen eveneens worden opgeheven gezien de versoepeling van de EU-maatregelen.

Bureau Voorlichting & PR: 058 8808272