Voedingscentrum
Een te hoog gewicht?

Een te hoog gewicht kan een groot probleem zijn. Als u veel wilt of moet afvallen, is dat niet eenvoudig. Er zijn veel kuren, waarmee u in het begin in korte tijd veel kilo's verliest. Deze kuren beloven dat u er snel en blijvend door afvalt. Bijna altijd is dat voornamelijk vocht, terwijl het de bedoeling is dat u vet kwijtraakt. De belangrijkste kuren hebben wij hier op een rijtje gezet met de voor- en nadelen. Vet kwijtraken gaat nooit snel. Dit is niet erg en zelfs goed, want geleidelijk afvallen is gezonder dan snel.

Gezond vermageren betekent dat u per week maximaal een halve tot een kilo verliest. Geleidelijk afvallen vereist doorzettingsvermogen. Als het afvallen lukt, zult u gedurende de rest van het leven discipline moeten houden om op uw gewicht te blijven. De vermageringstherapie heeft twee onderdelen:

- Een gezond eetgedrag met een goed, energiebeperkt dieet;
- meer lichaamsbeweging

Energie
Om af te vallen moet u anders gaan eten. U zult daarvoor minder energie via uw voedsel moeten binnenkrijgen. Energie wordt uitgedrukt in kilojoules (kJ) en kilocalorieën (kcal):

- 1 kilocalorie (kcal) is 4,2 kilojoule (kJ);
- 1 gram vet levert 38 kJ (9 kcal);

- 1 gram alcohol levert 29 kJ ( 7 kcal);

- 1 gram koolhydraat levert 17 kJ ( 4 kcal);
- 1 gram eiwit levert 17 kJ (4 kcal).


De normaal aanbevolen hoeveelheid energie per dag is voor:
- Volwassen vrouwen 8.700 kJ ( 2100 kcal);

- Volwassen mannen 11.100 kJ (2600 kcal).

Gezond eten
Gezond eten betekent een goede keuze maken uit het grote aanbod aan voedingsmiddelen. Om u hierbij te helpen zijn er de tien Spelregels Goede Voeding. Ook is het handig te weten hoeveel je per dag nodig hebt. Wilt u weten hoe gezond u eigenlijk eet? Doe dan de eettesten!

Te veel vet eten is ongezond, dat weet bijna iedereen. Er bestaan twee soorten vetten: verzadigde en onverzadigde. Verzadigde vetten verhogen het cholesterolgehalte van het bloed en hebben daarmee een ongunstig effect op de kans op hart- en vaatziekten. Onverzadigde vetten verlagen juist het cholesterolgehalte en hebben een gunstig effect.

Op het etiket vindt u vaak nuttige informatie over de voedingswaarde van een product. Bijvoorbeeld kilojoules en kilocalorieën en de aanwezigheid van voedingsstoffen als eiwitten, koolhydraten, vetten, voedingsvezel, natrium en bepaalde vitamines en mineralen. De hoeveelheden moeten in ieder geval per 100 gram of 100 milliliter worden vermeld en eventueel per portie. Zo kunt u zelf ook in de gaten houden of het product in uw dieet past.

Meer weten over afvallen of voeding?
Voor algemene vragen over voeding kunt u de Voedingstelefoon bellen: (070) 3068 810 (op werkdagen van 12-16 uur). U kunt uw vraag ook mailen: voedingscentrum@vc.agro.nl