VERENIGING EIGEN HUIS

Eigen Huis dient bij NMa klacht in tegen gemeente Amsterdam

De 'vereniging eigen huis' heeft bij de Nederlandse Mededingingsautoriteit (NMa) een klacht ingediend tegen de gemeente Amsterdam. Volgens de vereniging handelt de gemeente in strijd met artikel 24 van de Mededingingswet waarin het ondernemingen verboden wordt misbruik te maken van een economische machtspositie. Volgens Eigen Huis is hier in het geval van het grondbeleid van de gemeente Amsterdam sprake van en zij heeft de NMa verzocht een onderzoek in te stellen.

Volgens Eigen Huis handelt de gemeente Amsterdam bij de uitgifte van grond in erfpacht als een onderneming en bezit zij als onderneming bij de exploitatie van haar grond via erfpacht een machtspositie. Misbruik van een machtspositie komt tot uiting in het opleggen van onredelijke en discriminerende voorwaarden en onredelijke gedragingen. Volgens Eigen Huis zijn de voorwaarden waaronder de gemeente Amsterdam een canon oplegt en de hoogte van de canon onredelijk.

Dit handelen is volgens de vereniging niet in overeenstemming met artikel 24 van de Mededingingswet. De gemeente Amsterdam dient zich volgens Eigen Huis voor het gebruik van de door haar in erfpacht uitgegeven gronden dan ook te matigen in de door haar te vragen canon. Eigen Huis verwijst in haar klacht mede naar een uitspraak van de NMa in 1999 waarin werd overwogen dat: '...de commerciële exploitatie van grond door de gemeente, of het nu verkoop, verhuur, of uitgifte in erfpacht betreft, .... (wordt) beschouwd als ... een economische activiteit; immers de grond wordt commercieel uitgegeven tegen een vergoeding: de gemeente levert grond en krijgt er een canon voor terug'.

Speculant
Volgens Eigen Huis beschikt de gemeente Amsterdam op de grondmarkt voor woningen over een monopolie, stelt zij zich op als een speculant en discrimineert zij tussen erfpachters.
Grond kan in de gemeente Amsterdam vrijwel uitsluitend via de gemeente in gebruik worden verkregen en de gemeente berekent geen kostprijsgeoriënteerde erfpacht. Erfpachters zijn in de afgelopen jaren geconfronteerd met formidabele stijgingen waarbij particulieren meer aan erfpacht betalen dan corperaties. Dit komt volgens Eigen Huis door het residuele grondprijsbeleid van de gemeente. Hierdoor wordt de grondprijs niet bepaald door de kostprijs, maar door per locatie de verkoopwaarde van het vastgoed te verminderen met de bouwkosten. Prijsstijgingen op de koopwoningmarkt hebben het afgelopen jaar geleid tot een grondprijsstijging van 30 tot 50 procent. Dit jaar wordt een prijsstijging voorzien van 8 procent. De gemeente Amsterdam stelt de grondprijs niet lager om speculatie tegen te gaan. Zij wil voorkomen dat de winsten bij projectontwikkelaars of consumenten terecht komen, omdat deze methode - zoals vermeld in haar Nota Grondbeleid - van belang is voor de instandhouding van het 'verdienend vermogen' van de stad. Volgens Eigen Huis profiteert de gemeente liever zelf van het voordeel van de gestegen marktprijzen.