Gemeente Utrecht

Tevredenheid overheerst in Vleuten-De Meern

Bewoners van Vleuten-De Meern zijn erg tevreden over hun woonomgeving. Het rapportcijfer voor de buurt ligt met een 7,7 duidelijk boven het Utrechtse gemiddelde. Ook de veiligheid komt positief naar voren. Problemen zijn er vooral op het gebied van verkeer, het beheer van de openbare ruimte en het aanbod van voorzieningen.

Dit zijn de voornaamste uitkomsten van een onderzoek onder de inwoners van Vleuten-De Meern naar leefbaarheid en veiligheid in de wijk. De resultaten zijn vandaag gepubliceerd in een Nieuwsbericht van de afdeling Bestuursinformatie van de gemeente Utrecht. Het onderzoek is onderdeel van een tweejaarlijkse peiling naar leefbaarheid & veiligheid die in 2000 voor de derde keer in Utrecht is gehouden. Nadat vaststond dat Vleuten-De Meern onderdeel zou worden van de gemeente Utrecht, is het onderzoek, dat bekend staat onder de naam Nieuw Utrechts Peil, voor het eerst ook in Vleuten-De Meern gehouden.

Het hoge rapportcijfer voor de buurt komt onder meer tot uitdrukking in de betrokkenheid van bewoners bij het wel en wee in de wijk. Van de bewoners voelt 92% zich medeverantwoordelijk voor de leefbaarheid en veiligheid in de wijk. Een kwart van de bewoners heeft zich hier het afgelopen jaar ook actief voor ingezet. Ook op het gebied van gevoelens van veiligheid en slachtofferschap van criminaliteit zijn de resultaten voor Vleuten vrij gunstig. Ruim tweederde van de bewoners voelt zich nooit onveilig.

Verkeer

Gevraagd naar problemen die op buurtniveau spelen, noemt bijna de helft van de bewoners problemen die samenhangen met verkeer (overlast, parkeren, openbaar vervoer). Dit is veruit het grootste buurtprobleem in Vleuten-De Meern. Problemen die het gevolg zijn van (slecht) beheer van de openbare ruimte komen als tweede uit de bus en zijn genoemd door één op de zeven inwoners.

In het Nieuwsbericht is overigens ook gekeken naar verschillen binnen Vleuten-De Meern. Hierbij is een onderscheid gemaakt tussen nieuwbouwwijken (De Tol, 't Weer en Veldhuizen) en reeds langer bestaande bebouwing. In Vleuten-De Meern is de laatste jaren behoorlijk wat nieuwbouw gerealiseerd. Ook in de toekomst zullen in het kader van de Vinex-taakstelling, waarvan ook Leidsche Rijn deel uitmaakt, nog veel nieuwe woningen worden opgeleverd.

De uitkomsten voor 'nieuwe' bewoners wijken op een aantal punten af van die van de 'oudere' bewoners. De bewoners van nieuwbouwwijken zijn duidelijk minder tevreden over de parkeergelegenheid in de wijk. Daartegenover staat dat zij een duidelijk positievere toekomstverwachting voor de buurt hebben. De toekomstverwachting van de bewoners in de oudere bebouwing ligt echter ver onder het Utrechts gemiddelde.

Bewoners van de Vinex-wijk Veldhuizen nemen op een aantal punten een uitzonderingspositie in. Zo zijn zij minder gehecht aan de buurt en minder tevreden over voorzieningen in de buurt dan de overige inwoners van Vleuten-De Meern. Het gaat hierbij om winkel- en groenvoorzieningen, en specifieke voorzieningen voor jongeren en ouderen.