CDA

Toeslagenwet grensarbeiders op de helling

De Nederlandse regering wil voor de zogenaamde Toeslagenwet, die voorziet in een aanvulling op een inkomen onder de minimumnorm, beperkingen invoeren voor rechthebbenden die niet in Nederland wonen. Hierdoor kunnen werknemers die in Nederland werken of rechten hebben opgebouwd maar over de grens wonen ernstig worden gedupeerd. Ook Belgische en Duitse grensarbeiders die in Nederland werken en in hun eigen land wonen kunnen hierdoor in de problemen komen. CDA-Europarlementariërs Bartho Pronk en Ria Oomen-Ruijten hebben hierover vragen gesteld aan de Europese Commissie. Op 1 januari 2000 werd in Nederland de Wet Beperking Export Uitkeringen van kracht. Als gevolg van die wet zijn bepaalde uitkeringen gestopt voor mensen die niet in Nederland wonen. De Nederlandse regering wil nu ook de werking van de Toeslagenwet beperken tot rechthebbenden die in Nederland wonen. Daarbij is wel het voorbehoud gemaakt dat het Europees recht moet worden aangepast.
Ria Oomen-Ruijten:" Ik ben erg geschrokken van deze berichten. Het gaat hier niet om vermogende Nederlanders die naar Duitsland of België uitwijken, maar om mensen die moeten zien rond te komen van een inkomen dat onder de minimumnorm ligt. Normaal gezien zouden zij recht hebben op een toeslag tot de minimumnorm maar dat recht wordt hun nu ontnomen. Tenminste als de plannen doorgaan."
Pronk en Oomen-Ruijten vragen aan de Europese Commissie in hoeverre de Nederlandse plannen het vrij verkeer van werknemers beperken. Verder willen zij weten of Nederland al stappen heeft ondernomen om de Europese regels te veranderen.
Pronk: "Zoals de zaken er nu voor staan kan het Nederlandse kabinet rekenen op fel verzet van het Europees Parlement bij een eventuele wijziging van de betreffende verordeningen . Op dit dossier heeft het EP namelijk het vetorecht."