Gemeente Leek

Persinfo gemeente Leek, 10 mei 2001

afdeling Bestuurscontacten
tel. 0594 - 551562
fax. 0594 - 517512
e-mail info@leek.nl

OVERLEG VERENIGING DORPSBELANGEN OOSTWOLD EN COLLEGE BURGEMEESTER EN WETHOUDERS VAN LEEK

Op 6 maart jl. is er in het gemeentehuis te Leek overleg geweest tussen de vereniging dorpsbelangen Oostwold en het college van burgemeester en wethouders van de gemeente Leek. Tijdens deze bijeenkomst zijn o.a. de volgende zaken besproken:

Jeugdsoos
De vereniging heeft gemeld dat de jeugdsoos goed loopt. Tijdens de jaarwisseling was de soos ook geopend. De vereniging heeft de gemeente gevraagd het soosgebeuren te stimuleren c.q. te subsidiëren. De gemeente heeft reeds subsidie verstrekt. Inmiddels ligt er een nieuw subsidieverzoek. Dit verzoek moet in de begroting 2002 worden meegenomen.

Vuilstortplaats
De vereniging heeft gevraagd naar de stand van zaken en gemeld dat er gereden blijft worden naar de vuilstortplaats. Hierdoor wordt de weg vervuild. Er vindt een jaarlijkse monitoring door de provincie plaats. De opmerking inzake de vervuiling van de weg wordt door de gemeente meegenomen.

Brug de Poffert
De vereniging ziet de brug als een monumentaal object, samen met de andere bruggen over het Hoendiep en wil de brug graag behouden. De vereniging vreest dat bij vervanging een bredere brug geplaatst wordt, waardoor het vrachtverkeer sterk zal toenemen. De brug is aan onderhoud toe.
De gemeente heeft gemeld dat de leuning in week 10 gerepareerd wordt en is zich bewust van het authentieke uiterlijk van de brug. Op dit moment is geen sprake van vervanging door een vaste brug.

Fietspad richting Groningen en Leek
De gemeente heeft gemeld dat in verband met de verkeersveiligheid voor fietsers vanuit Groningen gewerkt wordt aan de realisatie van fietssuggestiestroken van Groningen naar Oostwold. Door de strepen ontstaat een vernauwingseffect.

Veilig van huis naar school
De vereniging heeft opgemerkt dat kinderen van de Oleander voor het volgen van lessen lichamelijke opvoeding lopend naar het dorpshuis moeten. Er is geen veilige oversteekmogelijkheid. De vereniging heeft gevraagd of op deze route een zebrapad aangelegd kan worden. Het onderwerp heeft de aandacht van de gemeente. De aanleg van een zebrapad geeft echter het idee van schijnveiligheid.

Proefproject Duurzaam Veilig
De vereniging heeft gevraagd naar de stand van zaken met betrekking tot het Proefproject Duurzaam Veilig. Op 11 april jl. zou een openbare voorlichtingsavond wordt gehouden in het gemeentehuis. In verband met de heersende mond- en klauwzeerziekte is besloten alle risico's van een mogelijke besmetting te voorkomen en daarom de bijeenkomst op 11 april niet door te laten gaan.

Dorpsbos
De gemeente Leek is gestart met de aanleg van beplanting. De vereniging heeft aandacht gevraagd voor een mogelijke uitbreiding van het bos in de toekomst. De gemeente heeft aangegeven dat om te kunnen uitbreiden men wel eigenaar van de gronden moet zijn. Dit is niet het geval.

Telefooncel
De gemeente heeft vernomen dat de KPN voornemens is de openbare telefooncel in Oostwold te verwijderen. Er vinden per dag te weinig gesprekken plaats. De vereniging betreurt deze beslissing.

Glascontainer.
De gemeente Leek is voornemens op enkele locaties ondergrondse glascontainers te plaatsen. Geconstateerd is dat in de buitendorpen de aanvoer van glas minimaal is. Door het ontbreken van een winkel in het dorp worden de lege flessen meegenomen naar elders; daarnaast rijdt wekelijks de milieuboer. In Oostwold wordt dus geen ondergrondse container geplaatst. De vereniging kan zich vinden in het standpunt van het college.


Niet voor publikatie: Voor meer informatie kunt u bellen met Janet Dijk, afdeling Bestuurscontacten, tel. 0594-551562.