Persbericht van Liesbeth Mulder, voorzitter Humanistisch Verbond.
---
Humanistisch Verbond stapt naar de politie na uitspraken imam

De directeur van het Humanistisch Verbond, Yvonne Breuk, doet vanmiddag namens het Humanistisch Verbond aangifte bij de politie in Amsterdam naar aanleiding van de uitspraken van de Rotterdamse imam Khali el Moumi.

Met de in NRC-Handelsblad van 5 mei jl. gedane uitspraak 'Het meest ernstige in de islam is ongeloof, erger dus dan homoseksualiteit' noemt de imam ongeloof een nog groter kwaad dan homoseksualiteit, dat hij omschrijft als gevaar voor de samenleving.
En in NRC-Handelsblad van gisteren noemt de Amsterdamse imam Mohammed Shafiqur Rehman van de Taibeh moskee in Amsterdam-ZO homoseksualiteit 'niet te tolereren'.

Met deze uitspraken ontstaat een klimaat waarin artikel 1 van de Grondwet, het non-discriminatiebeginsel, niet meer gerespecteerd wordt, niet alleen ten aanzien van homoseksuelen, maar ook voor "ongelovigen" zoals vele humanisten. Dergelijke uitspraken bevorderen een klimaat van discriminatie en intolerantie. Een klimaat dat gevaarlijk is voor een samenleving met verworvenheden als tolerantie, verdraagzaamheid en keuzevrijheid en gebruikt kan worden als legitimatie van geweld.

Met het Humanistisch Verbond zijn velen in dit land van mening dat Nederland een succesvol land is als het gaat om kwaliteit van leven voor iedereen ongeacht godsdienst, seksuele voorkeur, ras, geslacht enz. Kwaliteit van leven komt -dat valt niet meer te ontkennen- onontkoombaar voort uit wat wij mensen met elkaar er op eigen kracht van terechtbrengen. Niet uit wat een schepper ons via een openbaring aan kaders heeft aangereikt. De humanistische levensvisie wordt door circa eenderde van de Nederlandse bevolking gedeeld.

Het Humanistisch Verbond is destijds opgericht als vereniging voor buitenkerkelijken, dus verenigt ook nu nog vele 'ongelovigen', maar is niet anti-religieus en werkt op diverse terreinen samen met andere levensbeschouwelijke organisaties zoals de Raad van Kerken, Islam en Burgerschap, Axioma, Samen op weg kerken, Ihsan Islamitisch Instituut voor maatschappelijke Activering, enz. We constateren dat er ook binnen de Islamitische gemeenschap een dialoog plaatsvindt over andersdenkenden en andersvoelenden en dat velen de uitspraken van de imams gelukkig ook niet onderschrijven.

Liesbeth Mulder
voorzitter Humanistisch Verbond.