P E R S B E R I C H T

10 mei 2001

Voornemen Frico Cheese kaasproductielocaties

Investeringen in Bedum en Workum,
sluiting Burgum en Olterterp in 2003

Frico Cheese, een werkmaatschappij van Friesland Coberco Dairy Foods, gaat investeren in de kaasproductielocaties in Bedum en Workum. Daarnaast bestaat het voornemen de productielocaties in Burgum en Olterterp medio 2003 te sluiten.

De plannen passen in de strategie van Frico Cheese de winst te optimaliseren door enerzijds het ontwikkelen, produceren en vermarkten van kaas met hogere toegevoegde waarde onder merk en anderzijds door verdere verlaging van de kosten door schaalvergroting en grotere flexibiliteit. Eerder is al aangekondigd dat belangrijke investeringen alleen plaatsvinden in locaties met voldoende ruimte. In Bedum en Workum is dat het geval.

Frico Cheese in Burgum en Olterterp produceren beide zo'n 22.000 ton Gouda 12 kilo en Maasdam. De locaties zijn op de lange termijn te beperkt van omvang. Door de voorgenomen veranderingen krijgt Frico Cheese tevens de benodigde flexibiliteit om optimaal te kunnen produceren.

Investeringen
Door het uitbreiden van de capaciteit in Workum en Bedum wordt het mogelijk de productie uit Burgum en Olterterp medio 2003 te verplaatsen naar deze locaties. In Bedum wordt een nieuw pakhuis en pekellokaal gebouwd. In Workum kan de capaciteit relatief eenvoudig worden uitgebreid. In totaal gaat het voor beide locaties gezamenlijk om een investering van zo'n 120 miljoen gulden.

Sociale gevolgen
Bij Frico Cheese in Burgum werken 53 personen in vaste dienst en in Olterterp 42. Het sociaal plan, dat eind 1997 met de vakorganisaties is overeengekomen, is op de betrokken medewerkers van toepassing. Hierin is ondermeer afgesproken dat er geen gedwongen ontslagen vallen en dat medewerkers kunnen rekenen op ondersteuning bij het vinden van een nieuwe baan binnen Friesland Coberco of desnoods buiten de onderneming. In Workum en Bedum zal de werkgelegenheid toenemen met ruim 50 arbeidsplaatsen.

De ondernemingsraad van Frico Cheese is advies gevraagd.