Gemeente Den Haag

Persberichten >>

2001-05-10: Onderzoek Rekeningencommissie levert bijdrage aan versterking controletaak gemeenteraad pag.nr.=7002

Bij de behandeling van de begroting 2000 heeft de gemeenteraad de Rekeningencommissie een extra onderzoeksbudget toegekend. Gebruik makend van de ruimere mogelijkheden heeft de Rekeningencommissie een eerste onderzoek uitgevoerd. De Rekeningencommissie ziet de formulering van relevante kengetallen als een belangrijk instrument voor de versterking van de controletaak van de raad. Daartoe presenteert zij een handleiding voor het ontwikkelen van dergelijke kengetallen. Op 10 mei a.s. overhandigt de voorzitter van de Rekeningencommissie, de heer mr. A.F. Peereboom Voller tijdens de raadsvergadering de handleiding aan de burgemeester drs. W.J. Deetman.

Den Haag is continue bezig met het optimaliseren van de informatievoorziening, controlemogelijkheden en sturingsinstrumenten voor de gemeenteraad. Hoewel de gemeenteraad over voldoende informatie beschikt om zijn beleidsbepalende rol te kunnen vervullen, zoekt de Rekeningencommissie naar mogelijkheden die een duidelijke bijdrage leveren aan de controletaak van de raad en het versterken van het debat. Een belangrijk instrument hierbij is de formulering van bestuurlijke kengetallen.

De Rekeningencommissie heeft na onderzoek een handleiding geproduceerd, die is bedoeld voor het ontwikkelen van zogenaamde bestuurlijk relevante kengetallen. Met deze term worden de kengetallen bedoeld die betrekking hebben op de speerpunten uit het gemeentelijke beleidsprogramma. Het gebruik van deze kengetallen maakt de verantwoording aan de inwoners van de stad transparanter en eenvoudiger. In de handleiding is een model opgenomen, waarmee per speerpunt in één oogopslag wordt zichtbaar gemaakt wat de gemeente wil bereiken en hoe dat wordt aangepakt. Gebruikmaken van dit model leidt ertoe dat vervolgens goed inzicht kan worden verkregen of de doelen bereikt worden (de effectiviteit) en hoe dat is aangepakt. Daarmee is de gemeente Den Haag koploper onder de lokale overheden.

De Rekeningencommissie vraagt de gemeenteraad de handleiding te bespreken.

10 mei 2001

last update: 10 mei 2001 ;pag.: 7002; auteur: 77