CDA

Gerda Verburg: Onderste steen moet boven bij onregelmatigheden verstrekking ESF-subsidies

Minister Melkert bleek al in 1998 op de hoogte te zijn dat het goed fout was gegaan bij de verstrekking van de ESF-subsidies. Deze subsidies worden versterkt door de Europese Unie en zijn bedoeld om scholing en training te kunnen verstrekken aan werklozen. Er blijken echter grote onregelmatigheden te hebben plaatsgevonden bij het verstrekken van deze subsidies.

Deze al vanaf midden jaren negentig lopende zaak zal worden onderzocht door commissie Koning, in opdracht van minister Vermeend (Sociale Zaken). De Tweede Kamer heeft laten weten dat als er voor het zomerreces geen bevredigend antwoord kan worden gegeven door de onderzoekscommissie er een eigen parlementair onderzoek gestart zal worden.

Tweede Kamerlid Gerda Verburg: "Ik volg de ontwikkelingen over de ESF-subsidies al jaren op de voet. De naam van de voormalige minister van Sociale Zaken, Ad Melkert, blijft circuleren rond dubieuze verstrekking van subsidies aan verschillende instanties. In de periode dat Melkert minister was, werd er geredeneerd: 'er is een pot geld, dus maak er zoveel mogelijk gebruik van.' Terwijl de subsidies eigenlijk bedoeld zijn ter financiële ondersteuning van projecten die ook opgezet zouden worden zonder dat geld. Melkert was in deze periode de verantwoordelijke man voor het controleren of de subsidies wel legitiem werden verstrekt. Dit is in onvoldoende mate gebeurd."

"Het bedrag dat in totaal onterecht zou zijn uitgekeerd aan ESF-subsidies is moeilijk te schatten. Dit bedrag kan oplopen tot een miljard gulden. Al het geld dat onterecht is versterkt aan instanties zal moeten worden terugbetaald aan de Europese Unie. Als dit gebeurt, zal er heel goed gekeken moeten worden wie hier verantwoordelijkheid voor draagt."