Waterschap Groot Salland

Zwolle, 10 mei 2001

Gemaal Den Berg gaat proefdraaien

Uitvoering van het Integraal Waterproject Dalfsen nadert afronding

Volgende week dinsdag gaat het Waterschap Groot Salland proefdraaien met het nieuwe gemaal Den Berg waarmee water uit de Vecht naar het gebied bij de Emmertochtsloot kan worden ingelaten. Voor het gemaal is een nevengeul in de uiterwaarden gegraven.
Het gemaal heeft een capaciteit van 24 m3 per minuut en is gebouwd in de Vechtdijk tegenover Dalfsen en onderdeel van het Integraal Waterproject Dalfsen. In september zal het tweede gemaal Vechterweerd bij de Zuidervechtdijk klaar zijn.

Waterhuishouding
Daarnaast zijn ten behoeve van landbouw, natuur en drinkwaterwinning inmiddels diverse watergangen gegraven, verbreed of verlegd. Meer dan dertig stuwen en twee nieuwe gemalen zijn onder-deel van het project. Dit alles om te zorgen dat in de toekomst de waterhuishouding in het gebied voor alle partijen zoveel mogelijk naar wens is.

Gevarieerd landschap
In combinatie met de ruilverkaveling levert het werk een gevarieerd en aantrekkelijk kleinschalig cultuurlandschap op. Onderdeel hiervan zijn de landgoederen die ook baat hebben bij het project. De waterstand in de grachten en vijvers zal weer hoger komen te staan, wat voordeel oplevert voor plant en dier die in of nabij het water leven.

Samenwerking
In het Integraal Waterproject Dalfsen werken samen de provincie Overijssel, de Landinrichtingscommissie, Dienst Landelijk gebied, Waterleiding Maatschappij Overijssel, Waterschap Groot Salland en Landschap Overijssel en de in het gebied wonende en werkende agrariërs.