Reesink N.V.

PERSBERICHT

Datum: 10 mei 2001

Winst Reesink onder druk

Reesink N.V. liet eerder dit jaar weten een duidelijk hoger resultaat voor 2001 te verwachten, maar moest dat ogenblikkelijk na het uitbreken van de Mond- en Klauwzeer ziekte bijstellen. Een zeer aanzienlijk deel van de bedrijvigheid betreft immers de import en distributie van vooraanstaande fabrikaten landbouwwerktuigen. In de agrarische branche hield men na de MKZ-uitbraak de adem in en daalde de investeringslust heel snel naar een minimum. Het is juist het eerste halfjaar, waarin het normaliter voor Reesink met de betreffende landbouwwerktuigen goed boeren is.

Tijdens de heden te Zutphen gehouden Algemene Vergadering van Aandeelhouders wordt bekend gemaakt, dat het kwartaalresultaat sterk lager uit kwam dan dat van de eerste drie maanden van vorig jaar. Over de gang van zaken bij de importeurs van landbouwwerktuigen (Reesink Technische Handel B.V. en Kamps de Wild B.V.) is al het nodige gezegd en Reesink Staal B.V. (handel in walserijproducten, onder andere voor de stallenbouw) stelde ronduit teleur. De gang van zaken bij de toeleverancier van technische componenten en gereedschappen aan de industrie, Dutec B.V., was ook niet direct om over naar huis te schrijven. De groeicijfers van de onder Fixet-vlag opererende Doe Het Zelf-zaken waren echter duidelijk beter dan die welke voor de branche bleken te gelden en daarvan plukte Reesink Retail B.V., één van de toeleveranciers van de Fixet-keten, de vruchten. Was het weer van een type geweest dat men van een normaal voorjaar mag verwachten, dan had men zelfs de taakstellende begroting duidelijk kunnen overschrijden.

De dagen die na het eerste kwartaal verstreken zijn inmiddels voor meer in het bijzonder die dochterondernemingen, die afhankelijk zijn van de investeringsbereidheid in de agrarische sector, dramatisch uitgepakt. Hoewel we al met al dik op achterstand staan, bestaat nog steeds de mogelijkheid dat over 2001 een resultaat wordt gerealiseerd, dat de uitkomst van 2000 benadert. Indien de MKZ-crisis inderdaad bedwongen blijkt kan het wat onze groene activiteiten betreft blijven bij de inmiddels opgelopen achterstand en kunnen we de resterende maanden alsnog goed benutten. Voorts gaan wij er van uit dat de gang van zaken bij Reesink Retail B.V. zich blijft verbeteren, niet alleen doordat het de Fixet-ondernemers goed blijft gaan maar ook omdat met de niet-franchisegebonden detaillisten wat beter op dreef raken.

Voor wat het waard is onze navolgende inschatting:

Kans op halen resultaat 2000 10%

Kans op halen > 0,75 resultaat 2000 80%

Kans op halen
De handelsondernemingen van Reesink leveren uit voorraad een breed scala producten. Daarbij gaat het om doe-het-zelf artikelen zoals (tuin-)gereedschappen en verf (Reesink Retail B.V.), walserijproducten (Reesink Staal B.V.) en machines en gereedschappen voor de 'groene' -d.w.z. de agrarische en bosbouw- sector (Reesink Technische Handel B.V. en Kamps de Wild B.V.). Daarnaast importeert Kamps de Wild B.V. een complete lijn grondverzetmachines en levert Dutec B.V. industriële verbruiksgoederen, onder andere toegepast in de aandrijftechniek en de pneumatiek.