Nozema

10-05-01

Veel minder zendmasten nodig:
Nozema en Broadcast Partners gaan zendmasten delen

Zenderexploitanten Nozema en Broadcast Partners hebben een contract getekend voor het gemeenschappelijk gebruik van de zendmasten en de antennes van Nozema. Deze overeenkomst betekent dat er de komende jaren tientallen zendmasten minder gebouwd hoeven te worden. Bijkomend voordeel voor de zenderexploitanten is dat er minder bouwvergunningen nodig zijn. Het is voor het eerst in Nederland dat twee zenderexploitanten gebruik gaan maken van dezelfde masten en antennes.

Het contract is een belangrijke stap voorwaarts in de herverdeling van de radio FM-frequenties, die begin 2002 rond moet zijn. Deze herverdeling is vastgesteld in het zogeheten Zero Base-plan, dat Nozema en Broadcast Partners samen hebben opgesteld in opdracht van het ministerie van Verkeer en Waterstaat.

Op 1 september 2001 moet duidelijk zijn welke omroepen een frequentie krijgen op de FM-band. Het uitzenden volgens het nieuwe frequentieplan is gepland voor begin 2002. Uitgangspunt hierbij is dat de internationale coördinatie van de FM-zenders tijdig wordt afgerond en dat er geen extra vertraging optreedt met de benodigde bouw- en milieuvergunningen. Het aanvragen van vergunningen is op dit moment gaande.

Achtergrond-informatie:
Nozema en Broadcast Partners behartigen belangen van verschillende radiozenders. Nozema (sinds 1935) is de grootste zenderexploitant van Nederland met zon 60 opstelpunten en ruim 150 radio- en televisiezenders. Nozema zendt de programmas uit van de landelijke en regionale publieke omroepen, alsmede een aantal commerciële omroepen en Radio Nederland Wereldomroep.

Broadcast Partners (sinds 1979) is de enige concurrent van Nozema en zendt voornamelijk radioprogrammas uit van commerciële omroepen.