Stichting Vluchteling

Van Heuven Goedhart penning voor Dokter Cynthia Maung: Toegewijde duizendpoot
Dokter Cynthia wil dat geld ondermeer besteden aan de bouw van een nieuwe kliniek voor moeder- en kindzorg. Bij haar bezoek aan Nederland, nam Cynthia Maung een kijkje in het Westeinde ziekenhuis. Toen ze op de kraamafdeling hoorde dat bijna alle Nederlandse vrouwen er de voorkeur aan geven om thuis te bevallen, reageerde ze zeer verbaasd:
"En jullie hebben zo'n fantastische zorg hier!"

De 41-jarige Birmese arts Cynthia Maung heeft op 10 mei de Van Heuven Goedhart-penning uitgereikt gekregen van Prof. P.H Kooijmans, voorzitter van de jury die de penning aan haar toekende vanwege twaalf jaar toegewijde inzet voor de medische zorg aan Birmese vluchtelingen in Thailand.
Aan de rand van Mae Sot, in het westen van Thailand, leidt dokter Cynthia de Mae Toa kliniek waar dagelijks zon honderdvijftig Birmese vluchtelingen behandeld worden. Dokter Cynthia leidt medici op, geeft voorlichting over moeder- en kindzorg en traint vluchtelingen die elders een eigen kliniek willen beginnen. Ze begeleidt ook de mobiele teams die met een rugzak vol medicijnen de grens oversteken, op zoek naar de tienduizenden vluchtelingen die zich in de Birmese jungle schuilhouden

Bijzondere inzet
Dokter Cynthia heeft aan den lijve ondervonden wat het betekent om vluchteling te zijn.
In 1988, vlak nadat de Birmese machthebbers een volksopstand bloedig hadden neergeslagen, moest ook Cynthia haar biezen pakken toen het leger het kleine dorp aanviel waar ze werkte. Ze liep nachtenlang door de jungle, tot ze de grens met Thailand bereikte. Sindsdien heeft ze nooit meer contact gehad met haar familie.
Stichting Vluchteling heeft de Van Heuven Goedhart-penning ingesteld bij gelegenheid van haar 25-jarig jubileum. De penning zal voortaan tweejaarlijks worden uitgereikt aan iemand die zich op bijzondere wijze inzet voor vluchtelingen. Dokter Cynthia Maung krijgt met de penning 100.000,= die ze zal besteden aan hulp voor de Birmese vluchtelingen.
Dokter Cynthia heeft een meer dan levenslange reputatie als arts, diplomaat, bestuurder en als mens, zegt een collega-arts, en zolang als ik haar ken, spreekt iedereen vol lof over haar.