Katholieke Universiteit Nijmegen

Bron: Afdeling Communicatie, tel. (024) 361 22 30 Aanmaakdatum: 10 mei 2001

Vanwege belang van het vakgebied voor de toekomst:

LEERSTOEL PROF. DR. J.A. JANSEN GECONTINUEERD

Prof. dr. J. A. Jansen (John) is per 1 april 2001 benoemd tot gewoon hoogleraar biomaterialen, implantologie en experimentele paradontologie bij de Faculteit der Medische Wetenschappen van het UMC St. Radboud. Tot die datum bezette de heer Jansen een identieke profileringsleerstoel. *

Tissue engineering
Het onderzoeksgebied van prof. Jansen betreft de 'tissue engineering' en het verder ontwikkelen van implantaten. Deze worden gebruikt voor de vervanging van beschadigde, versleten of verloren gegane weefsels. Ze komen na plaatsing in contact met diverse lichaamsweefsels. Voor verdere ontwikkeling en optimalisatie van deze hulpmiddelen is een beter begrip van de wondgenezingsprocessen en kennis van de cellulaire reacties van groot belang. Dit vereist onderzoek op met name materiaalkundig, celbiologisch en dierexperimenteel/biologisch gebied.

Personalia
Johannes Arnoldus Jansen (geboren in 1953) behaalde in 1977 zijn tandartsexamen aan de KUN. Hij promoveerde In 1984 bij prof. dr. F.C.M. Driessens en prof. dr. H.H. Renggli op het proefschrift: Epithelial cell Adhesion to dental implant materials. Tot die tijd was hij wetenschappelijk assistent bij de Vakgroep Materiaaalkunde van de KUN. Daarna werkte hij vijf jaar als universitair docent bij Afdeling Biomaterialen van de Vrije Universiteit van Amsterdam, vervolgens nog een jaar bij de gelijknamige afdeling van de Rijksuniversiteit Leiden. In 1991 kwam hij terug naar Nijmegen en werd verantwoordelijk voor het onderwijs op het gebied van biomaterialen in de tandheelkunde en het onderzoekprogramma 'wondgenezing rondom percutane en permucosale implantaten'. In 1992 kreeg hij een zogenaamde Pionier subsidie van twee miljoen gulden voor zijn onderzoek. In 1996 werd hij benoemd tot hoogleraar.
De heer Jansen is onder meer bestuurslid van de Nederlandse Vereniging voor Biomaterialen en redacteur van een aantal internationale tijdschriften.


* Een profileringsleerstoel heeft altijd een tijdelijk karakter. Doel is het onderzoeken van de mogelijkheden van nieuwe voor het profiel van de faculteit interessante ontwikkelingen met betrekking tot onderwijs en onderzoek. Na afloop van de benoemingsperiode wordt de leerstoel na evaluatie ofwel opgenomen in de functionele formatie of komt te vervallen.