Gemeente Den Haag

Persberichten >>

2001-05-04: Eerste sprekende wandelroute in Den Haag door oude joodse Buurt

De Buurt spreekt is de eerste sprekende wandelroute van Den Haag door de oude joodse Buurt. Het is bedoeld als onderwijsprogramma voor leerlingen van 12- 15 jaar, maar ook andere Hagenaars kunnen de wandeling maken in de straatjes rond de Nieuwe Kerk. Er zijn 14 plaquettes bevestigd op plaatsen, die herinneren aan drie eeuwen joodse geschiedenis in Den Haag.

De opening van deze sprekende wandelroute vindt plaats op 10 mei 2001 om 15.00 uur in de Centrale Bibliotheek (begane grond), Spui 68 in Den Haag. Bij die gelegenheid zal wethouder P.M.M. Heijnen het bijbehorende gidsje aan de twee joodse gemeentes overhandigen. Dit handzame gidsje bevat teksten in het Nederlands en in het Engels, een plattegrond en vragen en opdrachten voor de leerlingen, als verwerking in de klas.

Daarnaast vindt tijdens de opening de overdracht plaats van de sokkel van de maquette de Verdwenen joodse Buurt. Deze maquette staat op de eerste verdieping in het Atrium van het Stadhuis. De sokkel van deze maquette is nu voorzien van zgn. Jerusalemsteen.

Onderwijsprogramma voor 4 en 5 mei

Het materiaal de Buurt spreekt is ontwikkeld en uitgevoerd door het Haags Centrum voor Onderwijsbegeleiding. Sinds 10 jaar heeft het HCO de traditie om de scholen in Den Haag (en regio) een onderwijsprogramma aan te bieden, dat scholen kunnen gebruiken rond de herdenking en viering van 4 en 5 mei. Dit jaar is de doelgroep het voortgezet onderwijs. Leerlingen zullen na de afsluiting bloemen leggen bij de maquette de Verdwenen joodse Buurt en bij de plaquette Rachel weent over haar kinderen bij het Rabbijn Maarsenplein.

De audiotour bestaat uit dialogen tussen twee jongeren die vragen stellen aan oude gebouwen of personen die vroeger in de Buurtgeleefd hebben. Totaal zijn er acht stemmen bij betrokken, die samen met joodse muziek en geluidseffecten voor levendige dialogen zorgen.

De audio-apparatuur is door scholen en particulieren in bruikleen te verkrijgen bij het Gemeentelijk Informatiecentrum, waar ook de gidsjes te koop zijn voor f 5.00 per stuk.

Programma:

*

Welkom: dhr. A. Burgers v.d. Bogaert, directeur Dienst Openbare Bibliotheek;

*

Optreden: leerling Theaterschool Rabarber;

*

Voordracht: mw. J. Jurna-Collignon, directeur HCO;
*

Optreden: leerling Theaterschool Rabarber;

*

Aanbieding materiaal: wethouder P.M.M. Heijnen;
*

Overdracht sokkel maquette: dhr. H. Hopp;

*

Presentatie audiotour;

*

Muziek: Trio Lauthareasca;

* Afsluiting.

4 mei 2001

last update: 4 mei 2001 ;pag.: 6963; auteur: 77 4 mei 2001 - pag. 6963 - 77