SISWO/Instituut voor Maatschappijwetenschappen

Sociocybernetica onderzoeksgroep

De onderzoeksgroep Sociocybernetica heeft een bijeenkomst gepland op vrijdag 11 mei 2001 van 13.30 tot 17.00 uur op SISWO (Plantage Muidergracht 4, Amsterdam). Op het programma staan andermaal twee uitdagende lezingen, namelijk:

* Dr. Frank Huysmans (SCP, Den Haag): `Mediagebruik en de temporele organisatie van het dagelijks leven in huishoudens in systeemtheoretisch perspectief'.
Abstract: In deze presentatie wordt gepoogd een kader te schetsen voor de bestudering van de plaats die mediagebruik inneemt in de temporele organisatie van het dagelijks leven in huishoudens. Hoe coördineren huisgenoten hun activiteiten, met name wat het gebruik van massamedia betreft? De rol die tijd speelt in de koppeling tussen huishoudens en massamedia wordt vervolgens aan de hand van een aantal voorbeelden geanalyseerd.

* Drs. Ivo van Hilvoorde (UU): `De zelforganisatie van wetenschappelijke disciplines. Casus: pedagogiek. Abstract: De grenzen van wetenschappelijke disciplines zijn niet vastomlijnd of stabiel; disciplines organiseren zichzelf. Hun communicatiestructuur wordt mogelijk gemaakt door wetenschappelijke tijdschriften. Publicaties kunnen op elkaar aansluiten; publicaties kunnen naar elkaar verwijzen (citaties). Na een precisering van theoretische begrippen wordt, om inzicht te krijgen in de ontwikkeling van de pedagogische wetenschap in het Nederlandse taalgebied, de evolutie van het tijdschrift Paedagogische Studiën (1920-1970) geanalyseerd.

De teksten van beide sprekers zal u eind april ontvangen.

Inlichtingen / aanmelding nieuwe leden:
Christel van der Moot, e-mail: moot@siswo.uva.nl R. Vanderstraeten, e-mail: R.Vanderstraeten@fss.uu.nl