Rijksvoorlichtingsdienst
Het Koninklijk Huis

11/05/01 Koningin opent nieuwbouw TNO Eindhoven

Hare Majesteit de Koningin verricht vrijdagmiddag 11 mei 2001 op het terrein van de Technische Universiteit Eindhoven de officiële opening van het nieuwe gebouw van TNO. In het nieuwe onderkomen zijn twee TNO-instituten gevestigd, TNO Industrie en de divisie materialen van TNO TPD. De Eindhovense TNO-instituten richten zich met name op kennisoverdracht voor de maakindustrie, de productie van consumentenartikelen, professionele apparatuur en machines. Deze industrie is geconcentreerd in de wijde omgeving van Eindhoven.

TNO vormt als onafhankelijke kennisorganisatie een schakel tussen universiteit en bedrijfsleven. Innovatieve kennis wordt door de ruim 5000 TNO-medewerkers toegepast in de ontwikkeling van producten en diensten. Tien procent van de medewerkers van TNO werkt in de nieuwe vestiging in Eindhoven. TNO Industrie en TNO TPD werken nauw samen met de Technische Universiteit Eindhoven, vooral op het gebied van materiaaltechnologie. TNO Industrie richt zich op product- en productieontwikkeling. Samen met TNO TPD wordt intensief gewerkt aan verbetering en toepassing van materialen als metaal, polymeren, coatings, glas en keramiek.

De laboratoria en kantoren van het nieuwe onderkomen zijn gebouwd rond een groot atrium. De materiaalgeoriënteerde ruimtes zijn gericht naar de kant van de universiteit, symbool voor het onderzoek, en de afdelingen productontwikkeling naar de zijde van het stadscentrum, symbool voor de markt. De Koningin zal de openingshandeling verrichten en aansluitend het gebouw bezichtigen. Tijdens de rondleiding zal een aantal technologische vernieuwingen worden gedemonstreerd.