Provincie Groningen

Groningen, 9 mei 2001 Persbericht nr. 86

Opening nieuwe vaarverbinding in provincie Groningen van Delfzijl naar Termunterzijl

Vrijdag 11 mei a.s. wordt de nieuwe vaarverbinding van Delfzijl naarTermunterzijl officieel geopend. Aansluitend zal de vernieuwde jachthaven van Termunterzijl worden geopend. U bent van harte uitgenodigd hierbij aanwezig te zijn. De feestelijk bijeenkomst start om 8.45 uur in gemaal Rozema te Termunterzijl (zie bijgevoegd programma). De realisatie van de nieuwe vaarverbinding en de herstructurering van de jachthaven Termunterzijl is uitgevoerd in samenwerking tussen de gemeente Delfzijl, Groningen Seaports, het Waterschap Hunze en Aa's en de Provincie Groningen.

De nieuwe vaarverbinding van Delfzijl naar Termunterzijl kan als een belangrijke vaarverbinding worden toegevoegd aan het vaarwegennetwerk in Groningen ten behoeve van de recreatievaart. In combinatie met de realisatie van deze nieuwe vaarverbinding is ook de jachthaven in Termunterzijl gemoderniseerd en uitgebreid. De totale kosten van beide projecten samen bedragen ca. f 34 mln (vaarverbinding f 32 mln + jach thaven f 2,1 mln). Een groot deel van deze investering is gefinancierd uit bodemdalingsgelden.
Verder werden naast bijdragen van bovenstaande partners in het project subsidiebijdragen beschikbaar gesteld door de EU (EFRO) , het ISP en de Stichting Recreatietoervaart Nederland.
Het nieuwe kanaal vormt enerzijds de verbinding tussen het Damsterdiepcircuit en het Oost-Groninger vaarcircuit. Anderzijds wordt ook voor de toervaarders uit Duitsland de tocht over de Eems korter als ze via Termunterzijl kunnen varen. Deze nieuwe binnendijkse verbinding betekent vooral voor kleinere boten een veilige route van het Damsterdiepcircuit naar het Oost Groninger vaarcircuit: omvaren via de Eems hoeft niet meer en de vaarafstand tussen Delfzijl en Winschoten wordt een halve dag korter.

Recreatieve verbinding

Door omvangrijke investeringen van de afgelopen decennia beschikt de provincie Groningen over een aantrekkelijk vaarwegennetwerk. Veel vaarverbindingen zijn weer hersteld en nieuwe verbindingen zijn aangelegd. Ook is er flink geïnvesteerd in voorzieningen voor de recreatievaart, zoals jachthavens en aanlegsteigers. Dit alles met het doel verbetering van de samenhang tussen meren, kanalen en maren en verbetering van het voorzieningenniveau. In 1995 heeft de Provincie een studie verricht naar de mogelijke tracés voor een vaarverbinding tussen het Damsterdiepcircuit en het Oost- Groninger vaarcircuit. Als één van de opties kwam destijds de huidige locatie via de Oosterhornhaven -mede uit waterstaatkundig oogpunt- in beeld. Nadat het besluit werd genomen om een nieuw combigemaal te realiseren in Termunterzijl (gemaal Rozema) en daartoe een nieuwe kanaalverbinding te maken tussen de Oosterhornhaven bij Delfzijl en het Termunterzijldiep, was ook het moment aangebroken om een besluit te nemen het kanaal geschikt te maken voor recreatievaart. Al snel zagen alle betrokken partijen de unieke kans voor een goede recreatieve verbinding.

Jachthaven Termunterzijl

Tegelijk met alle werken in Termunterzijl ten behoeve van het nieuwe gemaal Rozema was er ook de kans om de jachthaven in Termunterzijl te herstructureren, te moderniseren en uit te breiden. Verwacht wordt dat de jachthaven van Termunterzijl meer bezoekers zal krijgen door de nieuwe vaarverbinding. De jachthaven is opnieuw ingericht en voorzien van drijvende steigers. Het totaal aantal ligplaatsen in de jachthaven en aan het Termunterzijldiep is uitgebreid van 60 naar 110. De nieuwe vaarverbinding en de verbetering van de jachthaven in Termunterzijl geven de recreatievaart in deze regio een flinke impuls en alle partijen verwachten dan ook dat meer vaarrecreanten de provincie Groningen gaan bezoeken.

Voor meer informatie over dit persbericht of voor aanmelding boottocht, kunt u contact opnemen met Agnes Delstra, afdeling Bestuurscontacten, 050 - 3164324.

Programma

8.45 uur

Ontvangst in gemaal Rozema, A. Verburghwijk 2B, Termunterzijl

9.15 uur

Welkomstwoord door Mirjam de Meijer, gedeputeerde recreatie en toerisme. Aansluitend ondertekening overeenkomsten tussen de partners

10.00 uur

Vervoer per bus naar de kop van de Oosterhornhaven

10.30 uur

Start vaartocht van Oosterhornhaven naar Termunterzijl met onderweg officiële openingshandeling van de vaarverbinding

12.00 uur

Aankomst in Termunterzijl. Wandeling met ontvangst shantykoor bij 't Golden Zieltje

12.30 uur

Officiële openingshandeling Jachthaven Termunterzijl door Neptunus (wethouder Harms, gem. Delfzijl) en Neptunia (gedeputeerde De Meijer)

12.45 uur

Presentatie en uitreiking boek "Termunterzijl, Grens van zoet en zout" door prof. A. van Hall, dijkgraaf Waterschap Hunze en Aa's. Afsluitende woorden van prof. Van Hall

13.00 uur

Aperitief en toast op gemaal Rozema. Aansluitend warm en koud lunchbuffet tot ca. 14.30 uur