Gemeente Etten-Leur

Project Volwaardig Burgerschap in Etten-Leur

In augustus 2000 is in West-Brabant het project Volwaardig Burgerschap gestart. Dit project is een gezamenlijk initiatief van de federatie van ouderverenigingen, de zorgaanbieders, de twee Sociaal Pedagogische Diensten en het zorgkantoor van West-Brabant. Het doel van het project is om in de regio West-Brabant bekendheid te geven aan het gedachtegoed van Volwaardig Burgerschap bij de inwoners in de gemeente waar mensen met een verstandelijke beperking worden geboren, wonen en werken.

Tegenwoordig willen mensen met een beperking zelf kiezen waar zij gaan wonen, net als mensen zonder beperking. Zij willen werk, een nuttige dagbesteding hebben, net als mensen zonder beperking. Het liefst willen zij een salaris voor het werk. Zij willen kunnen kiezen wat zij graag in hun vrije tijd doen, net als mensen zonder beperking.
Wanneer zij moeite hebben een keus te maken of zelf onvoldoende tot een keus kunnen komen, dan worden zij hierbij ondersteund door mensen die direct met hen te maken hebben.

Staatssecretaris mevrouw Vliegenthart heeft gezegd dat "Volwaardig Burgerschap", ook wel "community care"genoemd, een richting zal gaan geven aan het beleid van de regering in 2001 op het terrein van mensen met een verstandelijke beperking.
Dat houdt onder meer in dat gemeentenbesturen meer verantwoordelijkheid moeten gaan dragen voor mensen met een beperking wonend in hun gemeente.

Er zal nauw samengewerkt moeten gaan worden met woningcorporaties, zorgvragers en zorgverleners om het wonen in de lokale samenleving goed georganiseerd te krijgen. Op het gebied van vrije tijd moeten verenigingen met elkaar rond de tafel om te zoeken naar mogelijkheden om mensen met een verstandelijke beperking mee te laten delen in de activiteiten. Op het gebied van werken zullen werkgevers en uitkerende instanties met elkaar afspraken moeten gaan maken om te onderzoeken wat mogelijk is, zodat mensen met een beperking ook een gewoon salaris kunnen krijgen.

Deze doelstellingen zijn onlangs met elkaar besproken in het gemeentehuis van Etten-Leur. Wethouder de heer W.B.M. Vermunt zei in zijn welkomstwoord dat hij van harte hoopt dat het gedachtegoed van Volwaardig Burgerschap gedragen gaat worden door de gemeenschap van Etten-Leur. Vertegenwoordigers van verschillende organisaties in Etten-Leur op het gebied van ondersteuning voor mensen met een verstandelijke beperking, gaven te kennen er graag aan mee te werken en gezamenlijk te bekijken hoe ook andere organisaties hierbij betrokken kunnen worden.

In de herfst van 2001 zal er een bredere conferentie voor belangstellenden uit de gemeente Etten-Leur worden gehouden. Wilt u verdere informatie dan kunt u contact zoeken met Leny Willers, projectmedewerkster Volwaardig Burgerschap telefoonnummer 076 - 5223090 of met Elly Kerstens, bureau Welzijn gemeente Etten-Leur, telefoonnummer 076 - 5024274.