Gemeente Etten-Leur

De euro wordt van ons allemaal

Op 1 januari 2002 is het dan zover. Vanaf deze datum is de euro het wettig betaalmiddel in Nederland en elf andere landen van de Europese Unie. In dit bericht kunt u onder andere lezen hoe u alvast kunt wennen aan de euro, vindt u informatie over de eurokit en vertellen we u iets meer over de euromunten- en biljetten.

Alvast wennen aan de euro

Om u alvast te laten wennen aan de waarde van de euro worden al vanaf januari 1999 de eindbedragen op de bankafschriften in guldens en in euro's weergegeven. Dit zal u vast al eens zijn opgevallen. Ook de beurskoersen worden vanaf die datum in euro's genoteerd. Vanaf 1 juli 2001 zullen ook in winkels alle prijzen zowel in euro's als in guldens worden vermeld. Zo kunt u de waarden alvast met elkaar vergelijken. Er doen verhalen de ronde dat sommige ondernemers de komst van de euro zouden gebruiken om hun prijzen te verhogen. Dit is uiteraard niet de bedoeling. Bij het omrekenen moeten ook zij de officiële koers van de euro hanteren. Ondernemers zijn soms wel gedwongen om, om andere redenen, hun prijzen aan te passen, bijvoorbeeld door stijgende arbeidskosten, hogere grondstofprijzen etc. De komst van de euro op zich zou echter niet tot hogere prijzen mogen leiden.

Het zal voor u best even wennen zijn, want doordat de euro ruim twee gulden waard is, lijkt het of uw salaris, pensioen of uitkering wordt gehalveerd. Ook lijkt het bijvoorbeeld of uw spaargeld ineens veel minder is. Uiteraard is dit niet waar. Uw salaris, pensioen of uitkering etc. wordt in euro's weergegeven, maar u ontvangt uiteraard hetzelfde te besteden bedrag. Naast uw inkomen lijkt het of ook uw uitgaven minder worden. De bedragen van uw huur of hypotheek, boodschappen en andere vaste lasten lijken minder, maar ook deze worden na 1 januari 2002 uitgedrukt in euro's. Per saldo blijft u dus gewoon hetzelfde betalen, het is alleen even wennen aan de nieuwe rekeneenheid.

Gratis eurokit

In december 2001 kunt u al gratis kennismaken met de euromunten. Begin december krijgt elke inwoner van Nederland die op 31 december 2001 zes jaar of ouder is, een waardebon thuisgestuurd. Met die bon kunt u van 17 tot en met 31 december 2001 gratis een eurokit afhalen. In de eurokit zit één exemplaar van alle acht verschillende Nederlandse euromunten. De waarde van de kit bedraagt 3,88. Omgerekend dus 8,55 die u gratis krijgt. Tevens kunt u vanaf 17 december ook euromunten aanschaffen. Er zijn dan voor 25,= pakketten met Euromunten te koop ter waarde van 11,35.

Wat zijn nu eigenlijk de voordelen van de euro?

De grootste voordelen van een monetaire unie met één munt ontstaan, doordat de onderlinge wisselkoersen van de nationale valuta's niet langer schommelen. Bovendien is het handiger en goedkoper als iedereen met dezelfde muntsoort betaalt. Wisselkoersen verdwijnen. Een ander voordeel is dat de prijzen tussen de landen die de euro voeren beter onderling vergelijkbaar zijn. En natuurlijk is er nog het gebruiksgemak dat straks ontstaat. Als u vanaf 1 januari 2002 naar een ander land binnen het eurogebied reist, hoeft u geen verschillende valuta bij u te hebben. U kunt gewoon in euro's betalen. Wel zo makkelijk.

Hoe ziet de euro er eigenlijk uit?

De eurobankbiljetten zijn in alle landen gelijk, de euromunten zijn alleen aan de achterzijde gelijk. Op de voorzijde van de munt is ruimte gelaten voor invulling van een nationaal symbool van het land van uitgifte.
Er komen acht euromunten met de volgende waarden: 1 eurocent, 2 eurocent, 5 eurocent, 10 eurocent, 20 eurocent, 50 eurocent, 1 euro en 2 euro.
De euromunten van 1, 2 en 5 (euro)cent zijn roodachtig van kleur. De munten van 10, 20 en 50 (euro)cent zijn geelachtig, de munt van
1 euro is zilverkleurig met een gele rand en de munt van 2 euro is geel met een zilverkleurige rand. Op Nederlandse nationale zijde van de euro staat Koningin Beatrix afgebeeld. Op de euromunt van 2 euro staat in Nederland het randschrift 'God zij met ons'.

Er komen zeven eurobankbiljetten met de volgende waarden: 5 euro, 10 euro, 20 euro, 50 euro, 100 euro, 200 euro en 500 euro. De briefjes hebben allemaal een verschillend formaat en een andere kleur; het briefje van 5 euro is het kleinste, dat van 500 euro het grootste.

Alle euro's, uit welk euroland dan ook, zijn overal in het eurogebied geldig. Het maakt voor de geldigheid van de euro niet uit wat er op de nationale zijde staat.

Wilt u nog meer weten?

In de loop van dit jaar zullen wij u nog nader informeren over de euro, met name over zaken die voor de inwoners van Etten-Leur van belang zijn.

Wilt u nu al meer weten of heeft u een specifieke vraag, dan kunt u gratis bellen met de Eurolijn: 0800-1521. Deze is bereikbaar op werkdagen van 09.00 uur tot 21.00 uur. U kunt ook terecht op de Eurosite: http://www.euro.nl. Via internet of de Eurolijn kunt u ook brochures opvragen.
In het gemeentehuis van Etten-Leur kunt u bij diverse afdelingen de brochure 'Aftellen naar de euro' afhalen waarin u veel informatie over de Euro kunt vinden. Bestellen per is natuurlijk ook mogelijk.