Provincie Utrecht

Persbericht
989532000

op weg naar een kwaliteitshandvest Wonen in Eemland Woonplannen elk jaar toetsen aan behoeften consument

Het Gewest Eemland en provincie willen dat er elk jaar een onderzoek wordt gehouden naar de ontwikkeling van zowel het woningaanbod aan de ene kant als de wensen van de consument aan de andere kant. Aan zon regionale woningmarktmonitor kunnen de woonplannen steeds worden getoetst. Met andere woorden, zijn de plannen op de langere termijn nog wel afgestemd op de feitelijke ontwikkelingen. Op deze wijze houd je regionaal de vinger aan de pols bij de ontwikkeling van de woningmarkt. Dat was de uitkomst van een bestuurlijke werkconferentie in Amersfoort op 10 mei 2001. De bijeenkomst markeerde de opmaat voor een regionaal handvest voor de kwaliteit van het wonen. Staatssecretaris Remkes heeft de opstelling van een dergelijk kwaliteitshandvest opgedragen aan alle Vinex regios. De wensen van de consument moeten in de toekomst meer leidend zijn in het woonbeleid. Op 8 oktober moet de afspraak worden verzilverd: dan komt Remkes en wordt het handvest ondertekend door de partners in de regio.
Partijen in het gewest, zoals gemeenten, de provincie, corporaties, makelaars, bouwers, woonconsumenten en de inspectie, waren zich ervan bewust dat het nodig is, om die wensen van de consument boven tafel te krijgen en dit te betrekken bij het beleid. Welke woonmilieus zijn in trek, welk type woningen, etc. Zon onderzoek moet niet alleen iets zeggen over de korte termijn, maar ook over de langere termijn, v.a. 2005. Daarom moet het gaan om een jaarlijkse monitor.
Kwesties die ook duidelijk een kwaliteitsimpuls nodig hebben zijn de ontwikkeling van speciale woonvormen voor ouderen en hoe je kansen creert voor jongeren op de regionale woningmarkt. Dat zijn nog punten van aandacht, die we op weg naar 8 oktober nog eens nader met elkaar moeten bespreken, aldus portefeuillehouder Bijl, burgemeester van Eemnes. De gedeputeerde voor Wonen en Stedelijke Vernieuwing Mw. Kallen benadrukte dat we regionaler aan de slag moeten met de woonruimteverdeling en de woonmilieus. We hebben elkaar nodig, aldus Kallen, om in en tussen de regios tot een betere woonruimteverdeling te komen, waardoor er meer keuzevrijheid kan komen en uiteindelijk meer woonplezier voor iedereen.

Voor meer informatie over dit bericht kunt u zich wenden tot Marja van Buuren, 030 - 258 3207 of per e-mail:
Marja.van.buuren@provincie-utrecht.nl .

Terug