CDA

CDA: vragen over mogelijk pro-Palestijnse houding van minister Van Aartsen

De Tweede Kamerleden Verhagen (CDA) en Van Middelkoop (GPV) willen opheldering over de mogelijk pro-Palestijnse houding van minister Van Aartsen (Buitenlandse Zaken) in het conflict tussen Israël en de Palestijnen.
Zij hebben daartoe schriftelijk vragen gesteld aan de minister.

Verhagen en Van Middelkoop willen onder meer weten hoe de pro-Palestijnse uitspraken van de minister over de situatie in het Midden-Oosten zich verhouden tot de evenwichtige benadering die hij aan een meerderheid van de Tweede Kamer heeft toegezegd.

Hieronder staan alle vragen aan de minister:

1. Heeft u in Gaza gepleit voor sancties tegen Israël? Zo ja, welke sancties staan u voor ogen?

2. Hoe verhouden uw uitspraken over de situatie in het Midden-Oosten zich tot de evenwichtige benadering die u heeft toegezegd aan een meerderheid van de Tweede Kamer?

3. Klopt het bericht dat u evenmin waarderende woorden heeft uitgesproken aan het adres van minister Peres?

4. Heeft u kennis genomen van de oproep van minister Peres vandaag in Berlijn aan de Europese Unie om één lijn te trekken met de Verenigde Staten in de benadering van de Palestijnse autoriteit om president Arafat niet in Europa te ontvangen zolang het geweld niet is gestopt en bij president Arafat erop aan te dringen dat hij alles in het werk stelt zodat de aanvallen op Israëlische doelen worden stopgezet?

5. Wat vindt u van deze benadering?

6. Heeft president Arafat in het gesprek met u kenbaar gemaakt wat hij voornemens is te doen om de gewelddadige aanvallen te stoppen en toekomstige wapenleveranties via Gaza te voorkomen?