CDA

Ria Oomen-Ruijten: Europese Commissie gaat veiligheid treintunnels aanpakken

De Europese Commissie zal, mede naar aanleiding van de tunnelbrand in het Oostenrijkse Kaprun, op korte termijn voorstellen doen die de veiligheid van spoortunnels moeten vergroten. Ook doet zij onderzoek naar de mogelijkheden van automatische brandblussystemen in tunnels.

De Europese Commissie reageert daarmee op vragen die de Nederlandse europarlementariƫr Ria Oomen-Ruijten (CDA) stelde naar aanleiding van de ramp in de treintunnel in het Oostenrijkse Kaprun afgelopen winter. De Commissie bereidt momenteel technische aanbevelingen voor die in heel Europa zullen gelden voor wegverkeers- en treintunnels. Voor de veiligheid van spoorweginfrastructuur (waaronder tunnels) zullen eind van dit jaar specificaties worden vastgesteld. Die specificaties omvatten technische voorschriften en bepalingen met betrekking tot brand en de evacuatie van passagiers, die bij ieder nieuw project en iedere verbouwing moeten worden nageleefd.

Nog geen uniforme veiligheidseisen in Europa
Ria Oomen-Ruijten is blij met de plannen van de Commissie: "Na die verschrikkelijke ramp in Oostenrijk vroeg ik me af of er wel uniforme veiligheidseisen bestaan in Europa. Dat bleek dus niet het geval. Het wordt hoog tijd dat Europa zich daarmee bezighoudt. De vele miljoenen burgers die elk jaar zulke tunnels gebruiken, moeten ervan op aan kunnen dat er overal dezelfde, strikte eisen gelden. Verder ben ik blij met de mededeling van de Commissie dat zij onderzoek pleegt naar de mogelijkheden om vaste automatische brandblussystemen in tunnels te installeren; op die manier wordt een ramp zoals in Kaprun hopelijk in de toekomst onmogelijk."

Meer informatie: Ria Oomen-Ruijten, tel. 06-53232412 of 0032-475475838