Gemeente Wageningen

Hondenuitlaatveldjes en losloopveldjes

College neemt besluit over ingediende bezwaren

Het college van burgemeester en wethouders heeft op 28 maart jongstleden een definitief besluit genomen over de bezwaren die zijn ingediend tegen de locaties van een aantal losloop- en uitlaatveldjes, zoals die in eerste instantie zijn vastgesteld in het kader van de vastgestelde notitie hondenpoepbeleid.

In totaal zijn er 11 reacties gekomen op 9 voorgestelde locaties. Per locatie zal kort het bezwaar en het besluit van het college worden toegelicht.

Park Blauwe bergen
Het college heeft het bezwaar dat de aangewezen locatie in het park Blauwe Bergen qua omvang te beperkt is, gegrond verklaard en het gehele park aangewezen als losloopveld. Hierbij geldt wel een opruimplicht voor het middelste gedeelte van het park.

Park Noordwest
Tegen het losloopveld in wijkpark Noordwest is bezwaar aangetekend, vanwege verkeersonveilige situaties en de locatie. Het college vindt het aanwijzen van het gehele park als losloopveld niet geschikt in verband met het multifunctionele gebruik van het park. Alleen de noordzijde van het park blijft daarom gehandhaafd als losloopveld. Wel wil het college overleg met de hondenbezitters opstarten om te bekijken hoe deze locatie het beste ingericht kan worden en te bespreken of er behoefte is om eventueel de opruimplicht te houden op dit losloopveld. Om eventuele verkeersonveilige situaties te voorkomen, zal een haag worden geplaatst tussen de parkeerplaatsen langs de Wim Sonneveldstraat en het losloopveld.

Julianastraat/hoek Dijkgraafseweg
Tegen de locatie van het uitlaatveld aan de Julianastraat/hoek Dijkgraafseweg is bezwaar aangetekend, wegens de extra overlast die de aanwijzing van het uitlaatveldje mogelijk kan veroorzaken. Het college heeft dit bezwaar gegrond verklaard en besloten deze locatie als uitlaatveld af te voeren.

Celebesstraat/flat Rooseveltweg
Er is tegen deze locatie bezwaar aangetekend, omdat door de parkeersituatie het trottoir nauwelijks begaanbaar is en daarmee het uitlaatveldje niet bereikbaar. Ook dit bezwaar heeft het college gegrond verklaard. Het uitlaatveld wordt derhalve verplaatst naar de hoek Celebesstraat/Javastraat.

Bernardstraat
De bezwaarmaker tegen deze locatie voorziet onhygiënische situaties bij het schoonmaken van zijn ramen en voert aan dat zijn balkon onbruikbaar wordt als gevolg van de aanwijzing van deze locatie als uitlaatveld. Het college acht de ingediende bezwaren gegrond en heeft besloten de aanleg van een uitlaatveldje te verplaatsen naar een locatie tussen de flats, tegenover de parkeerplaats, zoals de bezwaarmaker heeft voorgesteld.

Meidoornplantsoen en Jasmijnplantsoen
De bezwaarmakers waren het niet eens met de gekozen locatie aan het Meidoornplantsoen, omdat in het deelplan Wageningen-oost een andere locatie is aangewezen. Het college geeft aan dat het uitlaatveld op het Meidoornplantsoen een tijdelijke voorziening is. Zodra de herinrichting van het plantsoen begint, komt het uitlaatveld te liggen op de in het deelplan Wageningen-oost voorgestelde locatie. Daarnaast vond men dat door de aanwijzing van het losloopveld op het Jasmijnplantsoen, het niet meer geschikt is om op te spelen. Burgemeester en wethouders geven aan dat het Jasmijnplantsoen door de aanwijzing van het losloopveld juist geschikter wordt om op te spelen. De honden maken gebruik van het losloopveldje in plaats van het hele plantsoen.
Tenslotte vreesden de bezwaarmakers bij het Jasmijnplantsoen voor gevaarlijke situaties langs de Geertjesweg. Om de gevaarlijke situaties te voorkomen zal het veldje worden voorzien van een haag.

Ooststeeg en Leeuweriksweide
Tegen het uitlaatveld Ooststeeg/Leeuweriksweide is bezwaar aangetekend, omdat er geen doorgaande route in de wijk zou zijn zonder honden en hun uitwerpselen. Het college wijst dit bezwaar af omdat het niet mogelijk en niet wenselijk is om in woonwijken routes in te stellen waar hondenbezitters en hun honden niet mogen komen. Daarbij zijn de locaties bij voorkeur gekozen op plaatsen waar veel hondeneigenaren langskomen.

Wijk Nude
Er is bezwaar gemaakt tegen het ontbreken van een losloopveld in de wijk Nude. Het college heeft ingestemd met het bezwaar door het aanwijzen van een losloopveldje in de Nude op een nader door de gemeente te bepalen locatie. De uiteindelijke locatie wordt te zijner tijd gepubliceerd op de gemeentepagina.

Wijk Noordwest
Er is een bezwaar ingediend, omdat honden zover van de Dijkgraaf uit moeten worden gelaten. De bezwaarmaker vond dat de honden hier geen overlast veroorzaken. Burgemeester en wethouders zijn van mening dat het niet wenselijk is om in de wijk meer voorzieningen aan te leggen. Overigens mag de hond buiten de losloop- en uitlaatveldjes wel uitgelaten worden, er geldt dan wel een opruimverplichting. De Dijkgraaf zelf is niet geschikt als uitlaatveld, omdat het talud direct langs het fietspad ligt en niet langs het voetpad. Langs de Dijkgraaf buiten de bebouwde kom(borden) mogen de honden loslopen en geldt de opruimplicht niet.

Alle bezwaarmakers hebben persoonlijk bericht gekregen van het besluit dat burgemeester en wethouders hebben genomen. Tegen de aanwijzing van de twee nieuwe locaties van uitlaatveldjes (Bernhardstraat en Celebesstraat/Javastraat) kan tot 21 juni 2001 bezwaar worden ingediend op grond van de Algemene wet bestuursrecht door een bezwaarschrift te sturen naar het college van burgemeester en wethouders: Postbus 1, 6700 AA, Wageningen.

Inlichtingen over dit bericht kunt u krijgen bij de heer R. Veldman van de gemeente, tel. (0317) 492948.