CDA

Verburg: Hoe geloofwaardig is ambassadeur Marres nog na pleidooi voor afschaffen ontwikkelingshulp?

Tweede Kamerlid Gerda Verburg wil van de ministers Van Aartsen (Buitenlandse Zaken) en Herfkens (Ontwikkelingsssamenwerking) weten hoe geloofwaardig de speciale ambassadeur voor het vredesproces in Ethiopië en Eritrea, P. Marres, nog is na zijn pleidooi in de Volkskrant deze week om de ontwikkelingshulp af te schaffen.
"Hoe kan de ambassadeur nu nog een geloofwaardig vertegenwoordiger van de Nederlandse regering zijn?"

Inhoudelijk oneens met ambassadeur
Gerda Verburg: "Ik ben het in ieder geval inhoudelijk absoluut oneens met ambassadeur Marres. Het is aantoonbaar onjuist dat ontwikkelingshulp onvoldoende resultaat heeft opgeleverd dan wel oplevert. Door ontwikkelingshulp is er nu minder kindersterfte, meer schoon drinkwater en gaan meer kinderen in ontwikkelingslanden naar school."

Fundamentele denkfout
"Als de heer Marres problemen heeft met bepaalde procedures en de donorcoördinatie, dan moet hij dat aankaarten, en niet de ontwikkelingshulp. De heer Marres gaat uit van verkeerde veronderstellingen. Als de ontwikkelingshulp wordt afgeschaft, zal het investeringspatroon van regeringen in ontwikkelingslanden echt niet automatisch en meteen veranderen. Hij maakt daarmee een fundamentele denkfout."