PERSBERICHT

Datum: 11 mei 2000

Betreft: Gemeenschapsonderwijs principieel akkoord met overname stedelijk onderwijs Mechelen

De raad van bestuur van Scholengroep 5 van het gemeenschapsonderwijs heeft op haar vergadering van donderdagavond 10 mei groen licht gegeven voor de overname van het stedelijk onderwijs van de Stad Mechelen. De raad van bestuur ijvert ervoor om tegen 1 september 2001 in overleg met de Stad Mechelen een protocolakkoord af te sluiten.
De overname zelf zou worden gerealiseerd tegen 1 september 2002.

De raad van bestuur van Scholengroep 5 wil meewerken aan de integratie van alle vormen van officieel onderwijs in Mechelen. Hij is van oordeel dat er geen fundamentele tegenstellingen zijn tussen het Pedagogisch Project van het Gemeenschapsonderwijs en dat van de Stad Mechelen. Met deze scholen wil de scholengroep blijvend werk maken van pluralistisch onderwijs waarin alle kinderen kansen tot individuele ontplooiing krijgen.

De scholengroep wenst te beklemtonen dat bij de overname het welzijn van de leerlingen uit de beide netten centraal moet staan. Zowel tijdens als na de overname is de kwaliteit van het onderwijs prioritair. De scholengroep is dan ook van oordeel dat een overhaast fusieproces tegen 1 september 2001 die prioriteit zonder meer in het gedrang brengt.
Als inrichtende macht is de scholengroep op de eerste plaats bekommerd om een optimale leer- en werkomgeving voor alle betrokken leerlingen en leerkrachten te realiseren. Daartoe moet een integratieproces worden uitgewerkt dat de kwaliteit van het onderwijs blijft garanderen.

In de volgende weken wordt in dialoog tussen scholengroep 5 en het stedelijk onderwijs een stappenplan opgemaakt. Dat moet het integratieproces niet alleen naar behoren laten verlopen, maar ook de overname in de meest optimale omstandigheden realiseren. Hierbij zal veel aandacht worden geschonken aan een vlotte communicatie met alle betrokken partijen.

Scholengroep 5 wil ten slotte uitdrukkelijk stellen dat geen algemene of specifieke plannen bestaan over wat in de toekomst met het geïntegreerd onderwijsnet gebeurt. Ze zal de integratie van de scholen uitwerken in een stappenplan, in overleg met alle betrokkenen en met de focus op haar kerntaak: met name een stevig uitgebouwd en divers kwaliteitsonderwijs voor iedereen aanbieden.

De centrale administratieve diensten van het Gemeenschapsonderwijs zegden hun steun toe om het integratieproces binnen hun mogelijkheden logistiek te ondersteunen.

Scholengroep 5 is de inrichtende macht van het gemeenschapsonderwijs voor de regio Mechelen-Keerbergen-Heist op den Berg.