Politiebericht Brabant-Zuid-Oost: Eindhoven e.o. 11-05-2001 2e Persbericht 11 mei 2001

Persberichten uit de regio:

Brabant Zuid-Oost: Verdachte van betrokkenheid bij mensensmokkel aangehouden
De Regionale Recherche van de regiopolitie Brabant Zuid-Oost heeft in samenwerking met de afdeling Grensoverschrijdende Criminaliteit van de Koninklijke Marechaussee in mei 2000 een onderzoek ingesteld naar mensensmokkel vanuit China. Binnen dit onderzoek is woensdagochtend om 8.00 uur in zijn woning een elfde verdachte, een 47-jarige man uit Diemen, aangehouden. Hij wordt verdacht van het leveren van reisdocumenten aan de 38-jarige Eindhovense hoofdverdachte die op 3 oktober in Antwerpen (België) werd aangehouden. De in Antwerpen aangehouden vrouw is eerder voor mensensmokkel in Frankrijk bij verstek tot zes jaar gevangenisstraf veroordeeld. Zij zit momenteel haar straf in Frankrijk uit. Haar uitlevering is gevraagd. Bij de woensdag aangehouden verdachte zijn afschriften van tickets en computerbestanden met betrekking tot de verkoop van reisdocumenten in beslag genomen.

De Chinese personen werden vanuit China via onder andere België, Spanje en Frankrijk naar Nederland gebracht. Dit gebeurde met het openbaar vervoer, zoals trein, autobus en vliegtuig. In Nederland werden deze mensen tijdelijk ondergebracht en hun uiterlijk werd veranderd. Dit laatste gebeurde in een als kapperszaak ingerichte woning in Eindhoven. Er zijn geen mensonterende toestanden bekend geworden. De gesmokkelde personen kregen met behulp van een vervalst paspoort een andere nationaliteit. Zij kregen de Japanse, Koreaanse of Singaporaanse nationaliteit. Daarna werden zij met het vliegtuig naar de USA vervoerd. De gesmokkelde personen betaalden ongeveer $ 50.000 per persoon hiervoor.

In totaal zijn binnen deze zaak elf verdachten aangehouden. De aangehouden verdachten wordt mensensmokkel en/of deelnemen aan een criminele organisatie en/of het vervalsen van reispassen ten laste gelegd. De eerste verdachte, een 55-jarige man uit Singapore, werd op 21 september 2000 aangehouden in Zaventem (België). Hij werd in België veroordeeld tot vijf jaar gevangenisstraf. Op 10 oktober vorig jaar werden vervolgens op achttien adressen in Eindhoven en op een adres een Geldrop huiszoekingen gedaan. Daarbij zijn twee verdachten, een 50-jarige man uit Geldrop en een 29-jarige Chinese vrouw uit Eindhoven aangehouden. Beiden zijn reeds veroordeeld tot respectievelijk 3 jaar en 15 maanden gevangenisstraf. Op 7 november werden vervolgens twee Eindhovenaren (48 en 37 jaar) aangehouden. De 37-jarige man is reeds veroordeeld tot een gevangenisstraf van 12 maanden. De 48-jarige Eindhovenaar is geschorst van voorlopige hechtenis. Op 19 december werden een zevende en een achtste verdachte, een 52-jarige en een 29-jarige Eindhovenaar, aangehouden. Zij werden veroordeeld tot een gevangenisstraf van respectievelijk 15 maanden en 15 maanden waarvan 5 voorwaardelijk. Tenslotte werden dit jaar nog twee Eindhovenaren aangehouden. Op 30 januari in Eindhoven een 48-jarige verdachte en op 2 maart in Duitsland een 34-jarige verdachte. De elfde verdachte, de 47-jarige man uit Diemen, wordt vrijdag voorgeleid voor de rechter-commissaris.