ABVAKABO FNV

Volgende week forse uitbreiding van acties in ziekenhuizen

Zoetermeer, 11 mei 2001

Volgende week forse uitbreiding van acties in ziekenhuizen ABVAKABO FNV, CFO CNV, FHZ, NU.91 en De Unie Zorg en Welzijn vinden dat de eerste actieweek in de ziekenhuizen naar wens is verlopen. Er zijn deze week ruim vijfentwintig acties geweest: werkonderbrekingen, zondagsdiensten en stakingen. De acties zijn zorgvuldig voorbereid en uitgevoerd. De actiebereidheid onder de werknemers is zeer groot en neemt nog steeds toe.
Voor de tweede actieweek wordt het aantal acties flink uitgebreid; tot nu toe hebben de bonden voor de komende week ongeveer tachtig acties aangekondigd in de ziekenhuizen.
De bonden voeren de acties volgens het estafettemodel waarbij de acties steeds in een ander deel van het land geconcentreerd worden. Deze week zijn er vooral acties geweest in het noorden van het land en in Hengelo. Verder in Deventer, Arnhem, Rotterdam en Vlissingen. In het begin van de tweede actieweek voeren vooral de ziekenhuizen in Noord-Holland actie. In veel ziekenhuizen wordt daar op maandag, dinsdag en woensdag op steeds verschillende afdelingen acties gevoerd. In de tweede helft van de week komen daar veel ziekenhuizen bij in Zuid-Holland. Ook in het oosten en het zuiden komen de acties dan verder op gang.

Er is nog geen enkel zicht op een oplossing voor het CAO-conflict. Sinds de onderhandelingen afgelopen zondagnacht zijn afgebroken, is er geen contact meer geweest met de NVZ. De bonden zijn van mening dat de werkgevers aan zet zijn om met betere loonvoorstellen te komen. De NVZ ontloopt haar verantwoordelijkheid door na te laten de werknemers echt de waardering en het respect te geven dat zij verdienen.

Overzicht acties van 14 tot en met 18 mei
14 mei
Amstelveen: Ziekenhuis Amstelveen, opnamestop van 0.00 tot 24.00 uur op de opnameafdeling/dagverpleging en verpleegafdelingen, uitgezonderd oncologische patiënten en spoedgevallen. Amsterdam: Boven-IJ ziekenhuis, staking van de opnameafdeling van
0.00 tot 24.00 uur (m.u.v. IC/CCU, kraam, couveuse, oncologie, dagopname, hartbewaking en acute opnames).
Amsterdam: St Lucas Andreas Ziekenhuis, een opnamestop op alle afdelingen (m.u.v. IC/CCU, kraam, couveuse, dagopname, en acute opnames) van 7.30 tot 17.00.
Amsterdam: Onze Lieve Vrouwe Gasthuis, een 24-uurs opnamestop op de algemene verpleegafdelingen.
Amsterdam: Dianet, geen patiëntentraining, geen administratie, geen vergaderingen.
Alkmaar: Medisch Centrum Alkmaar, zondagsdienst op opnameafdeling van 7.00 tot 18.00 uur.
Almelo: Twenteborg Ziekenhuis, zondagsdienst op de operatiekamers. Beverwijk: Rode Kruisziekenhuis, opnamestop van 0.00 tot 24.00 uur op alle afdelingen (m.u.v. IC/CCU, kraam, couveuse, oncologie, dagopname en acute spoedopnames).
Den Haag: Stichting Samenwerkende Ziekenhuizen (JKZ/RKZ), zondagsdienst klinische operatieafdeling van 00.00-24.00. Management doet vervangende taken van 9.30 . 12.00 uur.
Deventer: Staking op de operatiekamers van Geertruiden en Jozef van 7.45 tot 19.00 uur.
Enschede: Medisch Spectrum Twente, 24-uurs zondagsdienst op de interne afdeling.
Haarlem: Kennemer Gasthuis, opnamestop van 0.00 tot 24.00 uur op alle verpleegafdelingen van de locaties Deo, Zeeweg en EG (m.u.v. IC/CCU, Medium Care Unit).
Haarlem en
Heemstede: Spaarneziekenhuis, zondagsdienst op beide locaties van
0.00 tot 24.00 uur (m.u.v. IC/CCU, hartbewaking, kraam, couveuse, oncologie, dagopname en de dagbehandeling en verpleegafdeling). Hengelo: Ziekenhuisgroep Twente, 24-uurs zondagsdienst op de dagverpleging en de .short-stay..
Hoorn: Westfries Gasthuis, zondagsdienst op afdeling radiodiagnostiek op de locaties St Jan en Streek, van 0.00 tot 24.00 uur. Purmerend: Waterlandziekenhuis, opnamestop van 0.00 tot 24.00 uur op alle afdelingen (m.u.v. IC/CCU, kraam, couveuse, oncologie, dagopname en acute spoedopnames).
Tilburg: St Elisabeth Ziekenhuis, werkonderbreking op alle afdeling van 10-12 uur.
Wijk aan Zee: Heliomare, werkonderbreking van 12.00 tot 14.00 uur op alle afdelingen die onder de CAO vallen.
Zaandam: De Heel, opnamestop van 7.30 tot 17.00 uur op alle verpleegafdelingen (m.u.v. IC/CCU, verloskunde en verloskamers, neonatologie, dagopname en acute spoedopnames ter beoordeling door arts/specialist).

15 mei
Alkmaar: Medisch Centrum Alkmaar, zondagsdienst op de klinische, poliklinische afdelingen en het chirurgische dagziekenhuis van 7.30 tot 17.00 uur.
Amstelveen: Ziekenhuis Amstelveen, 24-uurs zondagsdienst op alle operatiekamers (m.u.v. oncologisch geplande OK en spoed OK). Amsterdam: Boven-IJ Ziekenhuis, 24-uurs staking van de operatiekamers.
Amsterdam: Onze Lieve Vrouwe Gasthuis, een 24-uursstaking van de anaesthesieassistenten op de operatiekamers.
Amsterdam: St Lucas en Andreas Ziekenhuis, sluiting van de operatiekamers op beide locaties van 7.30 tot 17.00 uur. Beverwijk: Rode Kruisziekenhuis 24-uursstaking van de operatieafdeling (wel spoedoperaties).
Den Haag: Leyenburg ziekenhuis, werkonderbreking op alle afdeling, (m.u.v. OK) van 12.30 .14.30 uur
Enschede: Medisch Centrum Twente, een 24-uurs zondagsdienst op de chirurgische afdeling.
Haarlem: Kennemer Gasthuis locaties EG en DEO, 24-uursstaking op beide operatiecomplexen en de afdeling sterilisatie EG. Haarlem: Spaarneziekenhuis, 24-uurs opnamestop op dagverpleging en verpleegafdelingen.
Heemstede: Spaarneziekenhuis, 24-uurs opnamestop op dagverpleging en verpleegafdelingen.
Hengelo: Ziekenhuisgroep Twente, 24-uurs zondagsdienst bij de Technische Dienst.
Hoorn: Westfries Gasthuis, sluiting operatiekamers en verkoeverkamers op de locaties St Jan en Streek, van 8.00 tot 18.00 uur (werkzaamheden als bij zondagsdienst).
Purmerend: Waterlandziekenhuis, 24-uursstaking van de operatiekamers (1 OK blijft open voor spoedgevallen). Wijk aan Zee: Heliomare, werkonderbreking van 7.00 tot 10.00 op alle afdelingen (wel algemene dagelijkse levensbehoefte). Zaandam: Ziekenhuis De Heel, een staking op de operatieafdeling van 7.30 tot 17.00 uur.

16 mei
Alkmaar: Medisch Centrum Alkmaar, poliklinieken telefonisch niet bereikbaar tussen 7.00 en 17.00 uur.
Almelo: Ziekenhuisgroep Twente (loc. Twenteborg ziekenhuis), een 24-uurs zondagsdienst op de afdeling 5 west.
Almere: Flevoziekenhuis, zondagsdienst van 07.30 17.00 uur op de OK en recovery.
Amstelveen: Ziekenhuis Amstelveen, zondagsdienst van 0.00 tot 24.00 uur van de polikiniek, het laboratorium en de röntgenafdeling, met uitzondering van spoedgevallen.
Amsterdam: Boven-IJ Ziekenhuis, een 24-uursstaking van de poliklinieken.
Amsterdam: Nederlands Kankerinstituut/Antoni van Leeuwenhoekziekenhuis, 24-uursstaking van de polikliniek. Amsterdam: Onze Lieve Vrouwe Gasthuis, een 24-uurs zondagsdienst bij de Dienst Transport
Beverwijk: Rode Kruisziekenhuis, een opnamestop op de dagbehandeling (met uitzondering van spoedgevallen) van 0.00 tot 24.00 uur.
Den Helder: Gemini Ziekenhuis, een 24-uurs zondagsdienst op de fuctieafdeling, verpleegafdelingen, afdeling radiologie, operatiekamers en poli laboratorium (m.u.v. de trombosedienst en het artsenlab).
Doetinchem: Slingelandziekenhuis, een 24-uurs zondagsdienst op de afdelingen radiologie, neurologie (AI) en cardiologie (BI). Enschede: Medisch Spectrum Twente, een 24-uurs zondagsdienst op de operatiekamers.
Emmeloord: Stichting IJsselmeer Ziekenhuizen, werkonderbreking van 14.00 . 15.00 uur van het magazijn.
Zondagsdienst, 24 uur OK.s, laboratorium, röntgen, verpleegafdelingen, acute hulp, technische dienst en de apotheek. Haarlem: Kennemer Gasthuis, 24-uursstaking dagbehandelingscentra Elisabeth Gasthuis en Deo, polikliniek en laboratoria op Elisabeth Gasthuis, Deo en Zeeweg. Hoorn: Westries Gasthuis locatie Streek, sluiting van de dagbehandeling van 7.00 tot 16.30.
Leiderdorp: Rijnlandziekenhuis, een zondagsdienst bij de afdeling Kort Verblijf en dagbehandeling van 7.30 tot 17.30. Lelystad: Stichting IJsselmeer Ziekenhuizen, werkonderbreking van 14.00 . 15.00 uur van het magazijn.
Zondagsdienst, 24 uur OK.s, laboratorium, röntgen, verpleegafdelingen, technische dienst en de apotheek.
Purmerend: Waterlandziekenhuis, sluiting van de dagbehandeling van 0.00 tot 24.00.
Roermond: Laurentius Ziekenhuis, verwendag van 6.00 tot 19.00 uur door keuken, personeelsrestaurant en transport, waarbij publiek en cliënten extra aandacht resp. zorg krijgen.
Vlissingen: Ziekenhuis Walcheren, geen opnames, verpleegkundig spreekuur, geen ECG.s en geen sluder programma op de short-stay afdeling Oost 3, van 7.30 .16.00.
Wijk aan Zee: Revalidatiecentrum Heliomare, werkonderbreking van 13.00 . 17.00 uur, alle onderdelen en afdelingen die vallen onder de CAO Ziekenhuizen
Zaandam: Ziekenhuis .De Heel., sluiting van alle poliklinieken van 7.30 tot 17.30 uur.

17 mei
Amsterdam: Revalidatie Centrum Amsterdam, werkonderbreking op de revalidatie dagbehandeling en kliniek van 15.00 tot 16.00 uur. Den Bosch: Bosch Medi Centrum, op de locaties Groot Zieken Gasthuis en Willem Alexander een zondagsdienst van 7.45 uur tot 16.30 uur op het operatiekamercentrum.
Den Bosch: St Carolus- Liduinaziekenhuis, zondagsdienst op de operatieafdeling (m.u.v. oncologie) van 8.00 tot 16.30 uur. Den Haag: Bronovo-Nebo, een zondagsdienst op de operatiekamers en de poliklinische operatiekamers, van 7.30 tot 16.00 uur. Den Haag: Rode Kruis Ziekenhuis en Juliana kinderziekenhuis (Samenwerkende Ziekenhuizen), een 24-uurs zondagsdienst van de operatieafdeling.
Verder zullen er op de operatieafdeling geen managementtaken worden verricht van 9.30 tot 12.00 uur. Den Helder: Geminiziekenhuis, een 24-uurs zondagsdienst op de financiële en medische administratie, inkoop en het magazijn. Goes: Stichting Oosterschelde Ziekenhuizen, zondagsdienst 7.30 . 17.00 uur afdeling C Interne, afdeling B (obstretie). Hilversum: Ziekenhuis Hilversum, zondagdienst van 8.00-17.30 uur van de apotheek
Ziekenhuis Hilversum, werkonderbreking van 12.00 . 14.00 uur van alle onderdelen en afdelingen, behalve de apotheek, het restaurant en de keuken.
Leiderdorp: Rijnlandziekenhuis, zondagsdienst van 7.30 uur . 18.00 uur, op het laboratorium, m.u.v. sterilisatie onderzoek op beide locaties.
Rotterdam: Havenziekenhuis en instituut voor Tropische ziekten, een zondagsdienst op de operatieafdeling van 7.30 naar 16.00 uur. Rotterdam: Het Medisch Centrum Rijnmond ziekenhuizen, Locatie Zuiderzee, zondagsdienst van 7.30 . 17.15 uur op de operatieafdeling (chirurgie, anesthesie, Centrale serilisatieafdeling en recovery). Tilburg: TweeSteden Ziekenhuis (vestiging Tilburg): zondagsdienst van 00.00 tot 24.00 uur op het OK complex en ICU complex en Dagbehandeling
Venlo: St. ziekenhuizen Noord-Limburg, zondagsdienst van 7 tot 17.00 uur op de operatieafdeling van de locatie in Venlo (2 OK.s standby voor spoedgevallen).
Vlissingen: Ziekenhuis Walcheren, zondagsdiensten bij:
* Intensive Care afdeling van 7.30 tot 16.00 uur;
* de afdelingen cardiologie en longziekten van 7.00 tot 16.00 uur;

* het restaurant van 7.30 tot 17.30;

* de keuken van 6.00 tot 16.30;

* de afwaskeuken van 7.00 tot 21.00 uur.
Op de interne afdeling (Oost 4) zal extra personeel worden ingezet voor het leveren van gewenste zorg zonder tijdsdruk.

18 mei
Den Helder: Geminiziekenhuis, een 24-uurs zondagsdienst op de Hotelfaciliteiten en Technische Dienst.
Goes: Stichting Oosterschelde ziekenhuizen, zondagsdienst van 7.30-17.00 uur op afdeling B (obsteterie).
Gouda: Groene Hart Ziekenhuis, werkonderbreking van 12.30 . 13.30 uur voor het hele ziekenhuis.
Hengelo: Ziekenhuisgroep Twente (Locatie Streekziekenhuis Midden-Twente), een 24 uurs zondagsdienst van op de longchirurgie, orthopedie en plastisch chirurgie.
Leiderdorp: Rijnland Ziekenhuis, zondagsdienst van 7.30 . 16.00 uur, op de OK beide locaties, m.u.v. de oncologische operaties. Roermond: Laurentius Ziekenhuis, Zondagsdienst op de OK en de recovery van 7.00 tot 19.00 uur.
Velthoven: Sint Josef Ziekenhuis, zondagsdienst, van 9.00 . 18.00, op alle afdelingen en onderdelen. Fietstocht langs de ziekenhuizen in Eindhoven.
Vlissingen: Zondagsdienst Zeeuws Radiotherapeutisch Institiuut

21 mei
Amsterdam: LANDELIJKE ACTIE VOOR STUDENTEN IN DE ZORG, voor meer informatie zie www.abvakabo.nl/zorgactie of www.cfo.nl

Nadere informatie:
ABVAKABO FNV:
Tim de Jong, onderhandelaar: 079 - 35 36 328 (w) of 06 - 5127 4768; of Ankie Pastoors, voorlichter: 079 - 35 36 350 (w) of 06 - 5121 8402;
CFO CNV-bond:
Willem Jelle Berg, onderhandelaar: 070 - 416 7151 (w) of 06 - 2041
0430;
of Dammis de Geus, voorlichter: 070 - 416 7140 (w) of 06 - 5124 4064;
FHZ:
Els Dissel, onderhandelaar: 030 - 282 3368 (w) of 06 - 2890 0756; of Arthur Warmer, onderhandelaar: 030 - 282 3335 (w) of 06 - 2890
0757;
NU.91:
Michel van Erp, teamleider regionaal: 06 - 5471 4891; Corneel Kuiper, communicatie-adviseur: 06 - 5140 2879; Unie Zorg en Welzijn:
Ed de Bruin, onderhandelaar: 030 - 634 5178 (w) of 06 - 5159 4420; Koen Jonker, voorlichter: 030 - 634 5131 (w) of 06 - 1755 4524.

11 mei 01 15:15