PERSMEDEDELING VAN DE VLAAMSE REGERING
VERGADERING VAN 11 MEI 2001

Overstromingsprobleem wordt aangepakt

De Vlaamse regering heeft op voorstel van Vlaams minister van Leefmilieu en Landbouw Vera DUA principieel een besluit goedgekeurd waardoor subsidies toegekend kunnen worden voor verbeteringswerken aan waterlopen door Pol- ders en Wateringen. Dit sluit aan bij het besluit van de Vlaamse regering tot subsidio/ooring van gemeenten voor maatregelen die overstromingsproblemen in bepaalde regio's helpen tegengaan. Deze twee besluiten laten toe zeer concrete en kleinschalige ingrepen uit te voeren die overstromingen kunnen voorkomen.

De polders en wateringen zijn autonome lokale besturen die initiatieven kunnen nemen om waterhuishoudkundige werken op onbevaarbare waterlopen uit te voeren. De Vlaamse overheid wil het beleid dat zij voeren, sturen via een subsidiebesluit.

Maatregelen die genomen kunnen worden, zijn ondermeer:
- de aanleg van wachtbekkens voor een vertraagde afvoer van regenwater en met verhoogde infiltratiemogelijkheden;
- de aanleg of het ombouwen van beekoevers;

- de aanleg van visdoorgangen in waterlopen, zodat de vismigratie uit laaglandbeken mogelijk is;

- het bouwen van waterpeilbeheersinstallaties;
- de aanleg van voorzieningen die de aanvoer van sedimen- ten en erosiemateriaal naar de waterlopen tegengaan;
- de aanleg van zand- en/of slibvangen;

- het inrichten van de waterloop met het oog op het eco- logisch herstel.

Met dit subsidiebesluit worden polders en wateringen bovendien gestimuleerd om een ge<ntegreerde visie te ont- wikkelen voor het lokaal waterbeheer. Een van de nieuwig- heden in het besluit is dan ook het stimuleren van de opmaak van een waterhuishoudingsplan voor het deelbekken waarin de werken worden uitgevoerd. Op termijn zullen enkel werken die passen binnen dit waterhuishoudingsplan gesubsidieerd worden.

In het nieuwe besluit worden de termijnen kort gehouden. Dit voorkomt lange wachttijden.

Het besluit zal nog voor advies worden voorgelegd aan de Raad van State. Over het nieuwe subsidiebesluit worden twee infodagen georganiseerd: op 18 mei in Grimminge en op 22 mei in Sint-Truiden.

Ook gemeenten kunnen subsidies krijgen voor maatregelen die in de strijd tegen erosie en overstromingen kunnen genomen worden. Het betreft ondermeer:

- het aanleggen van kleine 'dammetjes' op het land, waar- achter het water van ''n of enkele velden tijdelijk wordt gebufferd en kan infiltreren;

- het verbreden van bermen, eventueel met een aangepaste vegetatie;

- het herstellen of aanleggen van taluds, houtwallen en grachten;

- het aanleggen van 'erosiepoelen', plekken waar meerdere keren per jaar het overtollig hemelwater enkele dagen kan blijven staan alvorens te infiltreren;

- kleine ingrepen in grachten om de waterafvoer te ver- tragen en/of de infiltratie te verhogen.

persinfo : Ann Bats, woordvoerder van
minister Dua - tel. (02) 553 27 81
e-mail: persdienst.dua@vlaanderen.be