PERSMEDEDELING VAN DE VLAAMSE REGERING
VERGADERING VAN 11 MEI 2001
IN KORT BESTEK

Hieronder vindt u in kort bestek een overzicht der overige dossiers die de Vlaamse regering
vandaag goedgekeurd heeft.

Op voorstel van minister-president Patrick DEWAEL :

Na advies van de Raad van State stemt de Vlaamse regering definitief in met het ontwerpdecreet tot goedkeuring van de Partnerschaps- en Samenwerkingsovereenkomst tussen de Europese Gemeenschappen en Turkmenistan. Het zal inge- diend worden bij het Vlaams Parlement.


* * *

De Euromediterrane associatie-overeenkomst tussen de Europese Gemeenschappen en Egypte wordt goedgekeurd.


* * *

De overeenkomsten tussen de Belgisch-Luxemburgs Econo- mische Unie en resp. Benin, Burkina Faso, de Comoren en Zambia inzake de wederzijdse bevordering en bescherming van investeringen worden goedgekeurd.

Op voorstel van minister-president Patrick DEWAEL en Vlaams minister Dirk VAN MECHELEN :

Ter opvolging van dhr. Francis Bosmans wordt dhr. Danio/ool Geerts aangesteld als commissaris van de Vlaamse regering bij nv Gimvindus.

Op voorstel van minister vice-president Steve STEVAERT :

De Vlaamse regering beslist voorwaardelijk positief advies uit te brengen m.b.t. het nieuw ontwerp-KB van de federale minister van Vervoer tot instelling van een ver- bod op nachtvluchten voor sommige categorieo/oon subsonische straalvliegtuigen. De Vlaamse regering stelt wel als voorwaarde dat de bevoegdheid van de Vlaamse overheid over de regionale luchthavens geo/ooerbiedigd wordt. De Vlaamse regering onderschrijft de noodzaak van een verde- re vermindering van de geluidshinder rond de luchthavens, en zij verzoek de federale minister overleg te organise- ren teneinde de regelgeving voor alle Belgische
luchthavens te harmoniseren.

Op voorstel van Vlaams minister Bert ANCIAUX :

De Vlaamse regering beslist de Raad van State bij
hoodringendendheid om advies te verzoeken m.b.t. het voorontwerp van decreet betreffende het gemeentelijk cul- tuurbeleid.

Op voorstel van Vlaams minister Marleen VANDERPOORTEN :

Na onderhandelingen met de vakbonden stemt de Vlaamse regering opnieuw principieel in met een aanpassing van het besluit inzake de organisatie van het schooljaar in het secundair onderwijs, zodat het besluit nu voor advies kan worden voorgelegd aan de Raad van State. Een aantal bestaande bepalingen hebben immers interpretatiemoeilijk- heden opgeleverd of brachten voor de scholen heel wat administratieve rompslomp en onzekerheid met zich mee, omdat elke afwijking een voorafgaande goedkeuring van de minister of administratie vereiste. Omdat deze problemen zich vooral in het secundair onderwijs voordeden, is nu specifiek voor dit onderwijsniveau een eigen reglement uitgewerkt.


* * *

Na advies van de Raad van State keurt de Vlaamse regering definitief een wijziging goed van de regeling inzake het onthaaljaar voor anderstalige nieuwkomers in het voltijds secundair onderwijs. Een der voornaamste aanpassingen is het optrekken van het maximaal aantal scholen waar een onthaaljaar georganiseerd kan worden van 18 naar 29.


* * *

Na onderhandelingen met de vakbonden keurt de Vlaamse regering opnieuw principieel een besluit goed dat ertoe strekt om gedurende drie jaar een project individuele trajectbegeleiding in het deeltijds beroepssecundair onderwijs op te zetten, om zo te voorkomen dat de betrok- ken jongeren voortijdig afhaken. Aan de centra voor deeltijds beroepssecundair onderwijs zullen extra uren- leraar toegekend worden voor persoonlijke begeleiding van de jongeren, waarbij gepoogd wordt de bestaande moge- lijkheden optimaal te benutten teneinde een betere toe- gang tot de arbeidsmarkt te verzekeren. Dit besluit zal nog voor advies worden voorgelegd aan de Raad van State.

Op voorstel van de Vlaamse ministers Marleen VANDERPOOR- TEN en Dirk VAN MECHELEN :

De Vlaamse regering beslist het Vlaams Unesco Trustfonds een subsidie van 45 miljoen fr. toe te kennen voor de verdere ondersteuning van de activiteiten van de Unesco op wetenschappelijk gebied. Concreet zet ze het licht op groen voor ondersteuning van vier projecten in het kader van het Internationaal Hydrologisch Programma die ener- zijds het waterbeheer in woenstijnachtige gebieden en anderzijds de uitbouw van netwerking m.b.t. duurzaam waterbeheer in Afrika centraal stellen.

Op voorstel van Vlaams minister Vera DUA :

De Overeenkomst van Stockholm inzake persistente orga- nische polluenten wordt goedgekeurd.

Op voorstel van Vlaams minister Dirk VAN MECHELEN :

Na advies van de Raad van State keurt de Vlamse regering definitief het uitvoeringsbesluit goed dat de instellin- gen en administraties aanwijst waaraan de ontwerpen van ruimtelijke uitvoeringsplannen voor advies voorgelegd moeten worden. Het vorige besluit van 21/9/1999 had alleen betrekking op de provinciale en gewestelijke niveaus, het nieuwe besluit behandelt alle niveaus, het is geactualiseerd en de toepassing ervan uitgebreid tot de gemeentelijke ruimtelijke uitvoeringsplannen.


* * *

De Vlaamse bouwmeester krijgt op basis van het besluit van 5/5/2000 tot aanwijzing van de werken, handelingen of wijzigingen van algemeen belang waarvoor vooroverleg met de Vlaamse bouwmeester vereist is, vrij veel aanvragen voor vooroverleg te behandelen waar zijn inbreng weinig zin heeft. Bij wijze van administratieve vereenvoudiging beslist de Vlaamse regering, na advies van de Raad van Satte, definitief hem hiervan deels te ontslaan, zodat hij zich meer kan toeleggen op de grootste projecten, waar zijn inbreng relevanter is. Concreet wordt de ver- plichte consultatie ingevoerd voor gebouwen vanaf 10.000 m2 in plaats van 1000 m2.


* * *

Ter uitvoering van het Decreet van 13/4/1999 keurt de Vlaamse regering, onder voorbehoud van een technisch nazicht, de statuten van de vzw Vlaams Audiovisueel Fonds goed. De vzw heeft tot doel de onafhankelijke audiovisu- ele productie te stimuleren, en de activiteiten die de productie voorafgaan op te volgen en te kaderen. Tussen de vzw en de Vlaamse overheid zal een beheersovereenkomst gesloten worden.


-----
einde

-----