Christelijk Nationaal Vakverbond (CNV)

Informatie: VOOR DE PERS

CNV Chemie en energie is een vakgroep van de CNV BedrijvenBond

11-05-2001

Alsnog principeakkoord over cao Acordis en Teijin Twaron

CNV Chemie en energie tevreden over uitkomst.
Er is vandaag uiteindelijk toch een principeakkoord bereikt over de cao bij Acordis en Teijin Twaron. De werkgevers kwamen terug van hun eerdere eindbod (dat door CNV-leden massaal werd afgewezen) en bleken alsnog bereid om goede afspraken te maken over bijvoorbeeld de winstdelingsregeling en het aanpakken van de werkdruk. De bond legt het akkoord positief aan de leden voor.

Cao-onderhandelaar Peter Hendrix is tevreden over de uitkomst. "Op een haar na zijn acties voorkomen. Het is positief dat het uiteindelijk niet zover heeft hoeven komen. Er ligt nu een goed akkoord." CNV Chemie en energie is vooral ook erg tevreden over nieuwe afspraken om de werkdruk aan te pakken. Zo krijgt de ondernemingsraad het initiatiefrecht om een werkdrukonderzoek te houden en kan de or meepraten over het daaruit voortvloeiende plan van aanpak. Er zal ook minder vaak met tijdelijke krachten worden gewerkt.

In de tweejarige cao krijgen de 2.800 werknemers van Acordis (de voormalige vezeldivisie van Akzo Nobel) en de 850 werknemers van het inmiddels afgesplitste Teijin Twaron een loonsverhoging van in totaal 8 procent: 4 procent per 1 april 2001 en nog eens 4 procent per 1 april 2002. Verder krijgen alle werknemers eind dit jaar een bruto uitkering van duizend gulden.
Over de nieuwe winstdelingsregeling is afgesproken dat de salarissen op 1 januari 2002 nog eens worden verhoogd met 1 procent en dat de winstuitkering zowel in 2001 als in 2002 tenminste 3 procent zal bedragen. Daarmee is de winstuitkering gedeeltelijk vastgeklikt, zoals de bond ook had geëist. Hendrix: "De werknemers zien het grote bedrijf Acordis nu in rap tempo uit elkaar vallen. Het ene onderdeel draait beter dan het andere en dat zou dan ook consequenties hebben voor de winstuitkering. De afspraken die we nu hebben gemaakt gelden voor iedereen, ongeacht wat er de komende tijd met Acordis gebeurt. Dat is de winst."

Nadere inlichtingen:

Peter Hendrix
030-6348348
Kees de Vos
030-6348236