Gemeente Leeuwarden

Afsluiting paden in verband met MKZ ¦ Stringentere aanpak van overlast door APV-wijziging ¦ Geen hotel in vm. Postkantoor aan Tweebaksmarkt ¦ Structuurschets terrein Faber haarden vastgesteld ¦ Vervanging riolering Stienserstraat ¦ Bouwontwikkelingen omgeving Oostergrachtswal ¦ Bouwplan appartementen voor ouderen aan Ferdinand Bolstraat

Afsluiting paden in verband met MKZ

In verband met de verbetering van de situatie rond MKZ zijn de gedragslijnen rond het afsluiten van wegen en paden in de gemeente Leeuwarden aangepast.

Het Wijnserbinnenpaed, de Loodijk en het Moskoupaed blijven tot nader orde afgesloten, evenals het Abbingapark, met uitzondering van het speelterrein, en het Leeuwarder Bos.

Naar aanleiding van de verbetering rond MKZ heeft er bestuurlijk overleg plaatsgevonden tussen de gemeenten in het toezichtsgebied rond Anjum en Ee, de provincie en vertegenwoordigers van LNV en NLTO. In dit overleg zijn de volgende gedragslijnen geformuleerd:
* Het afsluiten van wegen en paden is een verantwoordelijkheid van de gemeenten zelf;

* Het algemene uitgangspunt is dat wegen en paden niet afgesloten worden;

* Afsluiting vind alleen plaats als wegen en paden door landerijen lopen en een uitdrukkelijke fysieke afscheiding ontbreekt. Contact tussen mensen en mkz-gevoelige dieren en hun producten (mest) moet worden voorkomen.
Voor meer informatie kunt u contact opnemen met: Arjan van de Leur, Sector Communicatie, telefoonnummer (058) 233 87 21. Besluit: 8 mei 2001
Stringentere aanpak van overlast door APV-wijziging Het college van b. en w. heeft besloten om aan de gemeenteraad een voorstel te doen tot wijziging van de Algemene Plaatselijke Verordening (APV). Doel van dit voorstel is de overlast in het publieke domein effectiever te kunnen aanpakken. Door dit voorstel krijgen gemeentebestuur, politie en openbaar ministerie meer instrumenten in handen om de overlast door/van samenscholing van verslaafden en andere groepen, waaronder demonstranten, op straat te bestrijden.

Door wijziging van de APV krijgt de burgemeester de bevoegdheid om aan overlast-veroorzakende personen een verblijfsverbod op te leggen. Voor het opleggen en duur van verblijfsverboden (maximaal 4 weken) worden richtlijnen opgesteld. Ook bevat het voorstel een nieuwe bevoegdheid voor het college van b. en w. om gebieden of wegen aan te wijzen waar het verboden is om met vier of meer personen bij elkaar te komen, indien de groep verband houdt met drugshandel, -gebruik of -heling. Tevens komt er een verbodsbepaling in de APV om vermommingen te dragen bij verstoring van de openbare orde.

Tot slot is in overleg tussen politie en het openbaar ministerie een versnelde procedure van de overtreders tot stand gekomen. Bij aanhouding ontvangt de overtreder naast een proces-verbaal een dagvaarding om binnen 8 weken voor de kantonrechter te verschijnen. Met deze procedure is een betere en snellere aanpak van de overlast mogelijk.

Besluit: 8 mei 2001

Geen hotel in vm. Postkantoor aan Tweebaksmarkt

Het college van b. en w. heeft besloten om geen medewerking te verlenen aan de plannen voor realisatie van een hotel met restaurant- en zalenexploitatie in het voormalige postkantoor aan de Tweebaksmarkt. De voornaamste redenen voor afwijzing van het plan Posthotel zijn dat de horecabestemming strijdig is met het gemeentelijk deconcentratiebeleid voor dit gebied, terwijl - vanwege de zalen- en restaurantfunctie - in de avonduren een grote parkeerdruk wordt verwacht in de directe omgeving.

Sinds een jaar voert de gemeente Leeuwarden op ambtelijk niveau overleg met de eigenaar van het vm. Postkantoor (KPN-Post) over een nieuwe bestemming voor het monumentale pand aan de Tweebaksmarkt. Het laatste initiatief voorziet in een horecafunctie met o.a. een hotel (23 kamers), restaurant, partycentrum en zalenverhuur. Het college is dus van mening dat er verschillende redenen zijn om geen medewerking te verlenen aan een horecafunctie op deze plek.

Burgemeester en wethouders zijn van mening dat in eerste instantie gezocht moet worden naar een kantoorfunctie voor het leegstaande postkantoor. Ook eventuele functies op het gebied van wonen, representatie of cultuur zijn bespreekbaar. Het collegestandpunt wordt voorgelegd aan de commissie Stadsontwikkeling; die zal op 22 mei haar oordeel geven.

Besluit: 8 mei 2001

Structuurschets terrein Faber haarden vastgesteld

Het college van b. en w. heeft voor het terrein waar voorheen Faber haarden was gevestigd een structuurschets vastgesteld die wordt gebruikt als basis voor verdere ontwikkelingen. Het terrein ligt noordwestelijk van het Drachtsterplein en valt onder het bestemmingsplan Huizum Dorp. Op een deel van het terrein is het parkeerterrein voor Intratuin gevestigd. In de structuurschets wordt voorgesteld het restant deel van het terrein te bestemmen voor woningbouw, eventueel in conbinatie met kleinschalige commerciële functies.

Besluit: 8 mei 2001

Vervanging riolering Stienserstraat

In de Stienserstraat - tussen de Spanjaardslaan en de Transvaalstraat
- wordt de riolering vervangen. Om de grote boom in het plantsoen nabij de kruising Stienserstraat/Troelstraweg te sparen zal het oude riool op deze plek niet worden verwijderd. Na de rioolvernieuwing zal de Stienserstraat opnieuw worden bestraat, waarbij het vak met (de slecht beloopbare) greskeien zal worden vervangen door straatklinkers. De rioolvernieuwing is een uitvloeisel van geplande vervangingen in het kader van het gemeentelijk rioleringsplan 1997 - 2001.

Besluit: 8 mei 2001

Bouwontwikkelingen omgeving Oostergrachtswal

Burgemeester & wethouders stemmen in met een aantal ingediende bouwinitiatieven aan de Oostergrachtswal en de Wijbrand de Geeststraat. Het gaat hier de panden waarin tot voor enkele jaren Wetterskip Fryslân was gehuisvest. Hiervoor is een plan ingediend om in twee van de panden de oorspronkelijke woonfunctie terug te brengen. Ook is er een plan om het `gat' in de straatwand aan de Oostergrachtswal te bebouwen met appartementen.

Op de hoek van de Oostergrachtswal (doorlopend in de Wijbrand de Geeststraat) zijn vijftien stadswoningen en zes hoekappartementen gepland. Hiervoor moeten zowel het hoekpand als de voormalige garagepanden van Boelens plaats maken. Ook gaat het college akkoord met de bouw van een aantal woningen aan de Emmakade op de plek waar nu nog het Friesland College leslocaliteiten heeft. Wanneer alle plannen doorgaan krijgt dit deel van de stad een uitbreiding met 37 wooneenheden.

Besluit: 8 mei 2001

Bouwplan appartementen voor ouderen aan Ferdinand Bolstraat

Het college van burgemeester en wethouders gaat akkoord met een bouwinitiatief aan de Ferdinand Bolstraat. Op de plek, waar nu nog de voormalige Ferdinand Bolschool staat, wil bouwbedrijf Adema 32 appartementen voor de doelgroep ouderen realiseren. Hiervoor moet het voormalige schoolgebouw (met wooneenheden voor een- en tweepersoons huishoudens) worden gesloopt. Hoewel het pand een cultuurhistorische waarde heeft, is het college akkoord gegaan met sloop omdat door de verbouwingen het gebouw in zekere mate is aangetast. Ook moet de bouwer op eigen terrein ruimte maken voor parkeergelegenheid voor de toekomstige bewoners. Besluit: 8 mei 2001