Gemeente Breda

11-05-2001

Bredapashouders betalen geen ouderbijdrage peuterspeelzalen Het college van burgemeester en wethouders stelt de gemeenteraad voor om ouders die in het bezit zijn van een BredaPas geen bijdrage meer te laten betalen voor hun peuters die een gesubsidieerde peuterspeelzaal bezoeken. Het betreft de peuterspeelzalen die vrijwel allemaal aangesloten zijn bij het COKB en Vertizontaal.

De regeling gaat, met terugwerkende kracht, in op 1 april 2001. Voorlopig geldt dit tot 1 januari 2003. Naar verwachting zal op dat moment de Wet basisvoorziening Kinderopvang in werking treden. De gevolgen van die wet zijn voor de kinderopvang nu nog niet te overzien, dus is de invoering van deze wet een goed moment om de gemeentelijke regeling te heroverwegen.

Eén van de beleidsdoelstellingen van de kinderopvang is het verhogen van deelname aan de peuterspeelzalen door diegenen die peuterspeelzaalwerk niet als een vanzelfsprekendheid zien. Met name voor deze groep is het van belang zoveel mogelijk drempels weg te halen. De financiële drempel is een van de redenen om niet van een peuterspeelzaal gebruik te maken. De gemeente hoopt deelname aan het peuterwerk te stimuleren door het voor houders van een BredaPas gratis aan te bieden. Onder alle mensen met een BredaPas zijn er 400 peuters in de leeftijd van 2 en 3 jaar, waarvan een gedeelte reeds gebruikt maakt van verschillende vormen van kinderopvang. De regeling zal een paar jaar moeten duren wil hij optimaal effect hebben. Er is immers enige tijd nodig om bekend te raken. Ook is het wenselijk om ouders die geen BredaPas hebben de gelegenheid te geven deze aan te vragen om gebruik te kunnen maken van de regeling.

Op dit moment is de ouderbijdrage van de groep van ongeveer 400 kinderen 132.000 gulden op jaarbasis. Totaal geeft de gemeente op jaarbasis een kleine 2 miljoen gulden uit aan peuterspeelzaalwerk.

Na goedkeuring door de gemeenteraad op 23 mei zullen de ouders nader geïnformeerd worden vanuit de betreffende peuterspeelzaalorganisaties.

Breda, 11 mei 2001