Ministerie van Algemene Zaken

Ministerie van Landbouw, Natuurbeheer en Visserij

Persbericht Ministerraad
11 mei 2001

OPRICHTING NOODFONDS MKZ

Er komt een Noodfonds van maximaal 95 miljoen gulden voor gedupeerden van de Mond- en Klauwzeercrisis. De ministerraad heeft hier op voorstel van minister Brinkhorst van Landbouw, Natuurbeheer en Visserij mee ingestemd.

Het fonds kan een totale omvang krijgen van 95 miljoen gulden. In eerste instantie stort het Rijk een bijdrage van 25 miljoen gulden in het fonds. Dit bedrag kan oplopen tot 60 miljoen gulden, op voorwaarde dat provincie en bedrijfsleven 35 miljoen gulden in het Noodfonds storten. Hiermee kan het totale bedrag voor het noodfonds oplopen tot 95 miljoen gulden.

Sinds op 21 februari 2001 MKZ is uitgebroken in het Verenigd Koninkrijk heeft de Nederlandse overheid een aantal stringente maatregelen genomen. Deze maatregelen waren erop gericht om te voorkomen dat het MKZ-virus zich zou verspreiden over Nederland of om de verspreiding van het virus tegen te gaan. De maatregelen zijn zeer ingrijpend geweest voor de samenleving, in het bijzonder de direct getroffen veehouders in de gebieden rond Oene (Gld.), Kootwijkerbroek (Gld.) en Ee (Fr.).

Doel van het fonds is om daar waar bestaande regelingen en vergoedingen en voorzieningen tekort schieten maatregelen te kunnen treffen. Deze maatregelen zijn gericht op individuele bedrijven waarvan de continuïteit gevaar loopt uitsluitend als gevolg van de MKZ-virusuitbraak. Het fonds is bedoeld voor alle bedrijven, zowel binnen als buiten de landbouwsector.

De rijksoverheid zal samen de desbetreffende provincies en met het bedrijfsleven een onafhankelijk stichtingsbestuur aanstellen, dat het fonds gaat beheren. Het bestuur wordt verantwoordelijk voor de tegemoetkomingen die worden verleend, uiteraard binnen de EU-kaders die hiervoor gelden.

RVD, 11.05.2001