Ministerie van Algemene Zaken

Ministerie van Justitie

Persbericht Ministerraad
11 mei 2001

EERSTE RAPPORTAGE INVOERING NIEUWE VREEMDELINGENWET

De ministerraad heeft ingestemd met de eerste rapportage in het kader van het groot project `Voorbereiding op en invoering van de nieuwe vreemdelingenwet'. Deze eerste periodieke rapportage heeft betrekking op de maanden januari en februari van dit jaar. Uitgangspunt voor de inhoud van deze rapportage is een door de Tweede Kamer vastgestelde lijst met vragen en ijkpunten. De rapportage zal aan de Tweede Kamer worden gezonden.

Immigratie en Naturalisatiedienst (IND)
Het aantal in behandeling genomen asielaanvragen in de maanden januari en februari 2001 bedroeg respectievelijk 3.697 en 2.805. Dat ligt onder het niveau van dezelfde periode in 2000 (4.125 respectievelijk 3.820). De voornaamste landen van herkomst zijn: Afghanistan, Angola en Iran.

In de maand januari heeft de IND 78% van de beslissingen in eerste aanleg binnen de wettelijke termijn genomen en in februari bedroeg dit percentage 76%. Na invoering van de Vreemdelingenwet 2000 streeft de IND er naar om alle asielzaken, met uitzondering van de zaken waarbij onderzoek door derden noodzakelijk is, binnen de wettelijke termijn af te handelen.

Bij de bezwaarzaken gaat de IND er in haar planning van uit dat in 2001 34.000 bezwaarzaken zullen worden afgehandeld en dat de voorraad asiel-bezwaar medio 2002 zal zijn weggewerkt. Het aantal asiel-bezwaar zaken is relatief hoog; dit hangt samen met de hoge productie van de in het merendeel negatieve beschikkingen in eerste aanleg en de prioriteit die in het kader van de invoering van de nieuwe wet in 2000 aan eerste aanleg-zaken is gegeven. Na de inwerkingtreding van de Vreemdelingenwet zal er nagenoeg geen nieuw aanbod aan bezwaarzaken meer zijn en kunnen de voorraden definitief worden weggewerkt.

Machtiging tot voorlopig verblijf (MVV)
Binnenkort wordt het Plan van Aanpak `Verkorten doorlooptijden MVV' naar de Tweede Kamer gestuurd. Daarin worden maatregelen aangekondigd die moeten leiden tot verbetering van samenwerking tussen de ketenpartners bij de behandelingen van MVV-aanvragen en dus tot verkorting van doorlooptijden van het gehele traject.

Vreemdelingenkamers
Vanaf het moment van de invoering van de nieuwe Vreemdelingenwet worden zowel aanvragen onder het regime van de oude wet als aanvragen onder het regime van de nieuwe wet behandeld. De vreemdelingenkamers werken sinds 1 april derhalve niet meer volledig volgens het FIFO (first in first out) principe. Gedurende de periode waarin de achterstanden onder de oude wet worden weggewerkt wordt de Vreemdelingenkamer voor de productieplanning de verhouding 30-30-40 gehanteerd. Deze verhouding houdt in dat, na prioriteit voor AC-zaken en Bewaringszaken de resterende productiecapaciteit als volgt wordt verdeeld: 30% asielzaken oude wet en 30% asielzaken nieuwe wet en 40% reguliere zaken.

Buitenlandse Zaken
In de eerste twee maanden van dit jaar zijn er algemene ambtsberichten uitgebracht over Joegoslaviƫ (Albanezen in Kosovo), Sri Lanka (littekens) en Pakistan (positie Ahmadi's). In het totaal zijn in deze periode 241 individuele ambtsberichten uitgebracht.

RVD, 11.05.2001