Ministerie van Algemene Zaken

Ministerie van Verkeer en Waterstaat

Persbericht Ministerraad
11 mei 2001

MINISTERRAAD STEMT IN MET VOORSTELLEN MAINPORTONTWIKKELING

ROTTERDAM

Het kabinet heeft ingestemd met deel 1 van de Planologische Kernbeslissing-plus (PKB+) Mainportontwikkeling Rotterdam en de bijbehorende milieu-effectrapportage (MER). In de "ontwerp-PKB+" doet het kabinet voorstellen om de Rotterdamse haven aan de ruimte te helpen die nodig is om de verwachte groei in de op- en overslag van deep sea containers, de distributie daarvan en de petrochemie op te kunnen vangen. Het kabinet doet daarbij ook voorstellen om de kwaliteit van de leefomgeving in Rijnmond te verbeteren.

Om deze `dubbele doelstelling' van een havenuitbreiding en een beter leefklimaat te bereiken, heeft het kabinet de volgende deelprojecten geselecteerd:
- Landaanwinning: uitbreiden van de Rotterdamse haven met een nieuw stuk land in zee;
- 750 hectare natuur- en recreatiegebied: aanleg van nieuwe natuur- en recreatiegebieden op Midden-IJsselmonde en ten noorden van Rotterdam;
- Bestaand Rotterdams Gebied: een serie projecten om het bestaande havengebied beter te benutten en de kwaliteit van de leefomgeving te verbeteren.

Deze deelprojecten zullen verder worden ontwikkeld door de gemeente Rotterdam (Bestaand Rotterdams Gebied en Landaanwinning inclusief compensatie maatregelen) en de provincie Zuid- Holland (750 hectare natuur- en recreatiegebied). Het kabinet zal de benodigde ruimtelijke reserveringen maken en randvoorwaarden stellen waarbinnen de projecten kunnen worden ontwikkeld. Het beoogde resultaat van de deelprojecten, de ruimtelijke reserveringen en de randvoorwaarden zijn beschreven in deel 1 van de Planologische Kernbeslissing-plus. Het bijbehorende milieu-effectrapport meldt de gevolgen van uitvoering van het project voor natuur, milieu en recreatie.

De plannen voor het PMR zijn de afgelopen jaren door het kabinet regelmatig besproken met maatschappelijke organisaties en met lokale en regionale overheden die bij het project zijn betrokken. Dit `overleg niet-rijkspartijen' (ONR) heeft ingestemd met de kabinetsvoorstellen.

Inspraak
Van 28 mei t/m 27 juli 2001 staan de ontwerp-PKB+ en het MER Mainportontwikkeling Rotterdam open voor inspraak. Het kabinet zal over het beleidsvoornemen en het MER tevens wettelijk verplicht advies aanvragen en bestuurlijk overleg voeren. Het daaruit resulterende kabinetsstandpunt wordt ter goedkeuring aangeboden aan de Tweede en Eerste Kamer. Het streven De bedoeling is om deze procedure nog tijdens de huidige kabinetsperiode af te ronden, waarna provincie en gemeente aan de slag kunnen met de uitvoering.

RVD, 11.05.2001