PERSMEDEDELING VAN DE VLAAMSE REGERING VERGADERING VAN 11 MEI 2001

Convenants cultureel erfgoed 2001 met drie kunststeden

De Vlaamse regering heeft de tweede reeks goedgekeurd van de zeer succesvolle experimentele erfgoedconvenants met de steden Antwerpen, Brugge en Gent. Deze middelen wer- den dit jaar verhoogd tot 61 miljoen fr., en er werd een archiefparagraaf aan toegevoegd.

Vlaams minister Bert ANCIAUX wil met de erfgoedconvenants de steden en gemeenten de mogelijkheid geven een geïnte- greerd beleid te ontwikkelen voor hun cultureel erfgoed. De steden zijn van oudsher schatkamers van patrimonium dat zich bevindt in stadhuizen, monumentale gebouwen, archieven, bewaarbibliotheken, documentatiecentra, kerken, kloosters, OCMW's, enz. Ook dit erfgoed dient te worden bewaard en geïntegreerd in het stedelijke verhaal.

Het culturele erfgoed is immers een van de meest herken- bare elementen van de Vlaamse cultuur. Dit erfgoed wordt gekenmerkt door hoge kwaliteit en het uniek karakter. Het cultureel erfgoed heeft een cultuurhistorische bete- kenis én speelt een rol als symbool en als bevestiging van de eigenheid van een gemeenschap. De aandacht voor de brede waaier van het erfgoed vertrekt vanuit uiteen- lopende meerwaarden. Niet enkel de cultuurhistorische kwaliteit maar ook grote en kleine verhalen of technische wetenswaardigheden, worden meegenomen. Deze bepalen niet echt het belang van het erfgoed maar maken het voor veel mensen toegankelijker. De Vlaamse overheid dient de cul- tuurobjecten die een dergelijke functie hebben voor de volgende generaties te bewaren.

De convenants hebben tot doel de maatschappelijke plaats van het roerend en immaterieel cultureel erfgoed te ver- sterken, het erfgoed opnieuw zichtbaar te maken en de (actuele) betekenis van het object toegankelijk te maken voor de gemeenschap.

In 2000 werden er voor de eerste maal convenants cultu- reel erfgoed afgesloten tussen de Vlaamse overheid en de steden Antwerpen, Gent en Brugge. Binnen deze experimen- tele convenantprojecten werden een groot aantal initia- tieven opgezet ten gunste van de ontsluiting van het cul- turele erfgoed. Voor de uitvoering van deze projecten en voor de ontwikkeling van een geïntegreerd erfgoedbeleid werd in de drie steden een erfgoedcel opgericht. Aan de Vlaamse Vereniging van Steden en Gemeenten werd een sub- sidie verleend voor de opstart van een landelijk coördi- natiesteunpunt.

De open benadering in de convenants maakt het mogelijk over de instellingen en over de sectoren heen te kijken. Met deze convenants wil de Vlaamse overheid hier aanzet- ten tot het samenbrengen van de expertise en tot het ontwikkelen van visie, methodologieën en strategieën vanuit een hedendaags perspectief.

Het is de bedoeling om de convenants 2002 uit te breiden tot enkele andere centrumsteden. Tevens wordt op korte termijn een reglement en een decreet uitgewerkt, om de erfgoedconvenants uit te breiden tot geheel Vlaanderen.

Door de regering werden nu de besluiten goedgekeurd voor de toekenning van subsidies voor de uitvoering van de convenants cultureel erfgoed 2001, die starten op 1 juni eerstkomend. Daarmee heeft na de gemeenteraden voor de steden nu ook de Vlaamse overheid de nieuwe afspraken goedgekeurd.

In de begroting is 61 miljoen fr. voorzien voor het afsluiten van convenants cultureel erfgoed. Brugge ont- vangt 15 miljoen fr. Gent 20 miljoen fr. en Antwerpen 25 miljoen fr. Van dit bedrag wordt voor elke stad 5 mil- joen fr. voorbehouden voor de culturele werking in archieven en het omgaan met culturele componenten in bewaarbibliotheken en documentatiecentra. Deze optie kadert in het geheel van het cultureel erfgoedbeleid.

De convenants met de steden worden eerstdaags ondertekend. Ter gelegenheid hiervan zullen de nieuwe afspraken en projecten in detail worden voorgesteld.

persinfo : Koen T'Sijen, woordvoerder van minister Anciaux - tel. 02 553 28 11 e-mail: persdienst.anciaux@vlaanderen.be