CDA

CDA: voorstander Nederlandse imam-opleiding

De uitspraken van imam over homo's zijn slecht en moeten worden aangepakt, maar tevens moet er verder worden gekeken. Het is natuurlijk niet te verkopen dat we nog steeds toestaan dat imams steeds vanuit het land van herkomst worden ingevlogen, hier maar een paar jaar blijven, en dus volstrekt geen binding hebben met de Nederlandse samenleving.

Er geldt nu straks de verplichting van inburgering, maar die kan wat ons betreft scherper, bijvoorbeeld door daar al mee te beginnen in het land van herkomst, maar nog beter is een Nederlandse imam-opleiding.

Het is natuurlijk onbegrijpelijk dat drie van de vier imams die in NRC stonden geen Nederlands spreken. Wie geen Nederlands spreekt zal in Nederland ook nooit gelukkig worden. Daarnaast geldt dat integratie moet plaatsvinden binnen de kaders van de Nederlandse normen en waarden. Eigen godsdienstige opvattingen mogen, maar ze mogen niet als effect hebben dat islamitische jongeren gaan 'poten-rammen', zoals nu helaas op een aantal scholen is gebeurd.

Het is vanwege deze maatschappelijke effecten dat dit niet valt onder de 'vrijheid van meningsuiting'. Wanneer de rechter oordeelt dat de uitspraken strafbaar zijn, dan moet dat consequenties kunnen hebben voor de verblijfsvergunning.

Woordvoerder: Gerda Verburg, tel. 070-3182555