CDA

CDA-leider: 2001 dreigt verloren jaar te worden door paarse twisten

Een aantal kranten sprak na het begrotingsakkoord van een aanstaand Paars 3. Het begrotingsaccoord is volgens CDA-leider Jaap de Hoop Scheffer echter niet meer dan datgene wat de vice-voorzitter van de PvdA-fractie Adri Duijvestein de 'uitruil-coalitie' noemt.

Bepalender voor een volgend kabinet is overeenstemming tussen partijen over een aantal grote dossiers die bepalend zijn voor onze samenleving: het stelsel van gezondheidszorg, de vrijheid van scholen, de ruimtelijke inrichting, de positie van nutsfuncties, de aanpak van de sociale zekerheid en in het bijzonder de WAO, het behoud van draagkracht in het inkomensbeleid met een veranderende fiscaliteit. Allemaal zaken waar PvdA en VVD het niet over eens zijn, terwijl dat echt de fundamenten van een volgende coalitie moeten zijn.

Jaap de Hoop Scheffer: "Je ziet vandaag in de GPD-kranten dat Dijkstal vol blijft doorrijden op het stokpaardje van de Zalmnorm, de enige norm waar de VVD nog echt voor staat. Het wordt echter een beetje ongeloofwaardig wanneer we nu een heel jaar gaan meemaken dat PvdA en VVD in de media aan elkaar tegengestelde dingen gaan roepen, maar wel rustig blijven zitten. Dan wordt 2001 echt een verloren jaar. Het is de samenleving die daar de rekening van betaalt."

Woordvoerder: Jaap de Hoop Scheffer, voor deze: Jack de Vries, tel. 070-3182514.