Wageningen Universiteit

Persbericht

11 mei 2001, nr. 034

Praktijkonderzoek, IAC en ILRI treden toe tot Wageningen UR

Integratie Wageningen UR bijna afgerond

Met de integratie van het Praktijkonderzoek Plant en Omgeving (PPO), het Praktijkonderzoek Veehouderij (PV), het International Agricultural Centre (IAC) en het International Institute for Land Reclamation and Improvement (ILRI) in Wageningen Universiteit en Researchcentrum op 15 mei aanstaande is de vorming van Wageningen UR zo goed als afgerond. Nergens in ons land of daarbuiten is een vergelijkbare grootscheepse integratie te vinden van enerzijds wetenschappelijk onderzoek en onderwijs en anderzijds strategisch en praktijkgericht onderzoek op het gebied van landbouw, voeding en omgeving. Met ruim 4000 studenten en circa 6000 medewerkers is Wageningen UR een strategische partner voor wetenschappelijk onderwijs en voor fundamenteel tot toegepast onderzoek.

De vorming van Wageningen UR is in 1996 in gang gezet door minister Van Aartsen. In april 1998 werd de stichtingsakte getekend die aan de vorming van Wageningen UR ten grondslag ligt. Sinds september 1999 werken de Wageningse universiteit en onderzoeksinstituten (gebundeld in de Stichting DLO) samen in Wageningen UR en voeren een gemeenschappelijk beeldmerk. De vijf departementen van de universiteit, de (DLO-)instituten en het praktijkonderzoek werken nauw samen in de vorming van vijf kenniseenheden: plant, dier, groene ruimte, agrotechnologie & voeding en maatschappij.

Op 15 mei wordt een begin gemaakt met de formele overstap van de personeelsleden van het Praktijkonderzoek, IAC en ILRI naar de Stichting DLO, dat deel uitmaakt van Wageningen UR. De personeelleden van het Praktijkonderzoek worden gedetacheerd bij een van de nieuw opgerichte BV's: PPO of PV. Voor het Praktijkonderzoek Plant & Omgeving (PPO) is 15 mei tevens het markeerpunt van de samenvoeging van een groot aantal proefstations en regionale onderzoekscentra tot één organisatie met ruim 700 medewerkers op 17 locaties en 600 hectare proefvelden. De ongeveer 250 medewerkers van het Praktijkonderzoek Veehouderij (PV) zijn werkzaam bij de hoofdvestiging en praktijkcentra in Lelystad of de acht regionale praktijkcentra. Het IAC (80 medewerkers), dat op 15 juni haar 50 jarig bestaan viert, zal als zelfstandige eenheid in nauwe samenwerking met de universiteit worden uitgebouwd tot het internationale cursuscentrum van Wageningen. Het ILRI (30 medewerkers), met ruim veertig jaar expertise op het gebied van duurzaam water- en landmanagement (met name irrigatie en drainage), wordt als zelfstandige eenheid opgenomen in Alterra, het kennisinstituut voor de groene leefomgeving van Wageningen UR.

NOOT VOOR DE PERS
Meer informatie: Stafafdeling Communicatie, Simon Vink, tel. 0317-484472.

Behandeld door: Stafafdeling Communicatie, Gert van Maanen, tel. 0317-485003.

U kunt ook mailen naar de Stafafdeling Communicatie: Office@Alg.VL.WAU.NL

Aangemaakt mei 2001 door Gert van Maanen.
Opmerkingen en vragen mailen naar: www@www.wau.nl