Gemeente Zwijndrecht

Inspectie brandveiligheid
gemeentehuis uitgevoerd

Al enige tijd staat veiligheid hoog op de agenda. Ook in Zwijndrecht. In dat kader zijn en worden alle gemeentelijke eigendommen aan (brand)inspecties onderworpen. Zo ook het gemeentehuis, de dagelijkse werkplek van onze ambtenaren. Uit een onlangs door de brandweer gehouden inspectie is gebleken, dat het brandveiligheidsniveau van het gemeentehuis onvoldoende is. Drie knelpunten zijn daarbij geconstateerd: er is onvoldoende compartimentering, er zijn onvoldoende vluchtmogelijkheden en de installatie-technische voorzieningen zijn ontoereikend.

Het gemeentehuis bestaat uit drie verschillende bouwdelen. Het oude raadhuis dateert uit de dertiger jaren (bouwdeel A), een eerste aanbouw gebeurde in 1967 (bouwdeel B) en de laatste aanpassing dateert van 1985( bouwdeel C). Met name dit bouwdeel geeft de meeste zorg. Daarom zijn direct een aantal maatregelen getroffen:


1e) Op de eerste en tweede verdieping van dit bouwdeel (kant Bruïnelaan, rechts van de ingang) zijn rookdetectoren aangebracht


2e) Er is een gebruiksbeperking van het aantal personen in dit gedeelte van het gebouw


3e) Afkondiging van een algeheel rookverbod in kamers en op de gangen. Rokers kunnen terecht in een afsluitbaar gedeelte van het bedrijfsres- taurant.

De brandweer heeft verder te kennen gegeven dat de volgende aanpassingen over twee maanden moeten zijn gerealiseerd:

Het aanbrengen van een noodtrap aan de gevel van bouwdeel C

Het aanbrengen van een automatische ontruimingsalarminstallatie voor bouwdeel C en controle op de werking en functionaliteit van de bestaande ontruimingsalarminstallatie met handbrandmelders

Zorgen voor compartimentering in het hele gebouw (30 minuten)

Het aanbrengen van noodverlichting en vluchtwegaanduiding.

Als deze maatregelen zijn genomen, vervallen het algeheel rookverbod als ook de gebruiksbeperking van bouwdeel C.

Veiligheid van de ambtenaren is uiteraard de zorg van het gemeentebestuur. Door adequaat te reageren op het inspectierapport is deze veiligheid zeker gesteld.